//

Обмеження свободи віросповідання в Саудівській Аравії

Хвилю здивування і критики викликала заборона подорожей для євреїв, яку ввела одна з американських авіаліній. Йдеться про зв'язки США з Саудівською Аравією. Пасажири з паспортом Ізраїлю не отримують візи цієї країни, тому що авіалінії не беруть їх на борт. Однак, політика цього перевізника не зустріла прихильного сприйняття у Сполучених Штатах, де компанію було звинувачено у надмірних поступках щодо Саудівської Аравії.

 

Натомість в аеропорту Ер-Ріяда на пасажирів, яким вдалося отримати візу цієї країни, чекає черговий шок: якщо контроль безпеки знайде в багажі екземпляр Біблії, його буде конфісковано. Саудівська Аравія належить до країн, які найчастіше порушують свободу віросповідання і застосовують суворе покарання за практикування іншої, ніж мусульманська, релігії.

 

У свою чергу, апостольський вікарій Південної Аравії зазначає, що свобода релігії в Саудівській Аравії існує лише в дуже обмеженій формі. Мусульманин не може змінити свою релігію. Натомість у відносинах з керівниками арабських країн, перш ніж справа доходить до взаємності, необхідно спочатку наполягати на повазі до фундаментальної свободи віросповідання і культу, – вважає єпископ Пол Гіндер. – Цей діалог не повинен принижувати арабської сторони. Швейцарський капуцин визнає, що ситуація в Саудівській Аравії дуже особлива. "Не допустимо, щоб дійшло до вибуху суспільного незадоволення. Влада згасила його на самому початку і демонструє, що вона в стані контролювати ситуацію й надалі. Парстирські візити вікарія Аравії толерують, оскільки саудівська влада вважає, що католики не створюють проблем. Проблемою залишається лише заборона демонстрування християнських символів", – сказав єпископ Гіндер.


За матеріалами Radio Watykańskie