//

Обама під прицілом католиків США

На жодного президента в історії США не було скеровано стільки позовів зі сторони католицьких єпископів та установ: на президента Обаму обвалилося цунамі позовів у зв’язку із мандатом про контрацепцію в рамках реформи законодавства у сфері охорони здоров’я.


Що гірше для президента, ці позови були подані у рік виборів і одним із головних позивачів є кардинал Тімоті Долан, глава Конференції католицьких єпископів США.


Головною причиною незадоволення католицьких єпископів є те, що вони є проти того, щоб релігійні установи були змушені включати витрати на контрацептивні засоби у страхові поліси працівників. Офіційна католицька доктрина забороняє штучний контроль народжуваності на відміну від «природного методу планування», що базується на спостереженні за менструальним циклом жінки.


Запланована адміністрацією Барака Обами реформа законодавства у сфері охорони здоров’я викликала занепокоєння серед католицьких єрархів, котрі відкинули і компроміс, на який пішла адміністрація президента, пропонуючи, щоб витрати на контрацепцію покривали страхові компанії, а не релігійні установи. В травні цього року зі сторони більш як 40-ка католицьких організацій було подано 12 судових позовів проти мандату. Серед цих установ були і Архиєпархія Нью-Йорку, яку очолює Архиєпископ Долан, і Університет Нотр-Даму, і благодійний фонд «Catholic Charities» Архиєпархії Чикаго. У заявах, доданих до позовів, зазначається, що «плановане законодавство порушує релігійну свободу усіх працедавців, які прагнуть діяти відповідно до своїх релігійних вірувань. Ця справа впливає негативно не лише на католиків. Це питання негативно впливає на працедавців усіх вірувань».


Як ми раніше інформували, колишній посол США при Святому Престолі і колишній глава Республіканської партії Джим Ніколсон вважає, що голоси католиків, які становлять потужний електорат у країні, можуть стати вирішальними у виборах президента. Він наголосив, що церковні лідери наполегливо закликають людей приглядатися до цінностей, які представляють кандидати до Білого Дому, щоб побачити чи вони узгоджуються з католицькими цінностями.


За матеріалами CathNews USA