//

О. Ломбарді відповідає на чергові звинувачення на адресу Церкви

О. Федеріко Ломбарді, глава прес-служби Святого Престолу і директор Ватиканського радіо прокоментував звинувачення в бік Церкви, пов'язані з викраденням 15-річної Емануель Орланді, дочки колишнього співробітника Префектури Папського Дому. Невідомі викрали дівчину близько 30 років тому, 22 червня 1983 р. Причина цього вчинку і доля жертви злочинців залишилися нез'ясованими. О. Ломбарді зазначив, що протягом останніх декількох місяців в пресі мали місце висловлювання щодо того, що ватиканські установи не доклали достатньо зусиль і не надавали допомогу в пошуку дівчини.


У відповідь єзуїт підкреслив, що через 30 років після трагедії дуже важко точно відновити всі події, так як багато свідків її вже не живуть, але "завдяки деяким наявним свідченням та документації можливо перевірити за якими критеріями і поведінкою співробітники Ватикану відповіли на цю ситуацію".

 

О. Ломбарді нагадав, про особисту увагу Івана Павла II до справи викрадення Емануель Орланді, його численних закликах до звільнення дівчини, особистих зустрічах з членами її сім'ї та турботі про них. Крім того, єзуїт зазначив, що тодішні найближчі співробітники Понтифіка також особисто стежили за ходом розслідування і надавали допомогу італійським спецслужбам. О. Ломбарді нагадав, що їм було дозволено прослуховувати ватиканські телефонні лінії, вільно входити на територію Ватикану і самостійно займатися розслідування на території міста-держави. Крім того, зберігаються всі термінові повідомлення співробітників ватиканських установ, пов'язані з викраденням дівчини.

 

Таким чином о. Ломбарді зазначив, що Ватиканське керівництво було повністю відкритим на співробітництво в розслідуванні злочину; не існує фактів того, що існували "секретні" і закриті для італійської поліції сфери; всі корисні в розслідуванні справи матеріали щодо сім'ї Орланді були передані поліції і спецслужбам. Крім того єзуїт зазначив, що сьогодні Ватикан також залишається відкритим на співпрацю і допомогу в розслідуванні цієї справи. "Немає причин для того, щоб звинувачувати Ватикан в тому, що він не робив, але існують приводи для того, щоб побачити жахливу реальність, про яку часто забувають і яка пов'язана з викраденням людей, особливо молоді", - сказав о. Ломбарді.

 

За матеріалами radiovaticana.org