//

Новий єпископ Караганди урочисто введений на престол

Караганда в Казахстані отримала нового ординарія  - єпископа Януша Калету.  На цьому посту він заступить Архиєпископа Івана Павла Ленже, який довший час був єдиним римо-католицьким єрархом  на території Центральної Азії.

 

У час Радянського Союзу Караганда була духовним центром для переслідуваних Католицької  Церкви, більшість з яких становили католики, вислані сюди Сталіном з рідних країв, які відбували тут багаторічні покарання і тяжко працювали. Тому земля Караганди  зрошена сльозами і кров’ю мучеників, вкрита гробами мільйонів невинних жертв сталінських репресій.  Віра в Христа в епоху переслідувань витривала завдяки родинам, які передавали її молодшим поколінням.  Часто бувало, що всі діти з таких родин віддавались на службі Богові у Римо- і Греко-католицькій Церкві.  З тих родин виросли єпископи, священики, монахині.

 

На території єпархії Караганди (711 тис. квадратних кілометрів) проживає 3,5 млн. людей, з них 50 тис. мають німецьке коріння, 8тис. поляків, а також тисячі висланців та їх потомків з Західної України, які належать до Греко-Католицької Церкви. Тому участь в урочистостях інгресу взяли представники різних єпархій з різних країн: нунцій в Казахстані Мігуель Маури Буендіа, єпископи з Середньої Азії, російська та польська делегації.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie