//

Нові пресвітери у Згромадженні Воплоченого Слова

30 червня 2012 року кількість пресвітерів у Згромадження Воплоченого Слова зросла на 3. Відтепер їх стало 14, двоє з яких аргентинці, а 12 українці. З них 2 священики здійснюють своє служіння в Італії, 1 – в Омську (Росія), а решта в Україні. Серед неопресвітерів – один має призначення від настоятелів працювати в Україні, двоє інших – будуть проходити досвід контемплятивного життя в монастирі в Іспанії, а відтак повернуться на служіння в Україну. Всіх членів східної вітки Згромадження нараховує 24 чоловіка.


Урочисту Літургію відслужив Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). Перед початком відправи уділив нижчі свячення піддияконату двом братам Згромадження Андрію Карпінцю (Івано-Франківськ) та Михайлу Леспуху (смт. Дубове, Закарпаття). В часі Літургії священиками стали семеро осіб – 3 згадані ієромонахи – Петро Цідило, ВС (Івано-Франківськ), Дмитро Козак, ВС (Тернопільщина) та Іван Барчук, ВС (с. Надорожна, Івано-Франківщина) та 4 священики з єпархіального духовенства. Урочистість відбувалася в катедральному соборі Святого Воскресіння і співслужило при цьому понад 35 священиків.


Великою радістю для нас була присутність генерального настоятеля нашого Згромадження о. Карлоса Вокера, ВС, який мав також гарну нагоду, отриману від єпископа, проповідувати. Отець проповідував про чесноту віри у священика. Тішила нас присутність Ректора міжнародної семінарії св. Папи Віталіяно, яку закінчили наші новопресвітери, о. Андреса Бонелльо, ВС та форматора о. Паоло Скалоні, ВС. З ними разом 30 семінаристів з вищезгаданої семінарії (італійці, іспанець, німці, нігерійці, шотландець, англієць, голандець, росіянин, аргентинець).


Наступний день, неділя 1 липня, день всіх святих українського народу, стала для парафії свв. Кирила і Методія величним і незабутнім днем. Троє нововисвячених вящеників відправили їхню першу святу Літургію. Очолив Літургію о. Петро Цідило, який отримав призначення належати до монастирської спільноти у Крихівцях і бути настоятелем Новіціату.  


Святкове дійство розпочалося в садку монастиря, де утреню очолив о. Дмитро Козак. Після завершення утрені всі троє неопресвітерів стали перед престолом і відтак відбувся обряд урочистого одягання священиків. о. Йосафат Бойко, ВС настоятель, співав молитви на одягання риз, а троє священиків допомагали неопресвітерам одягатися.  Відтак всі присутні вилаштувалися у процесійну колону і під марш музикантів всі направилися до храму, де відбулася святкова Літургія, в якій співслужило 14 священиків, серед яких і Генеральний Настоятель о. Карлос Вокер, ВС.


Недільну проповідь для вірних та священиків виголосив о. Йосафат, заторкнувши тему особи священика, який має бути людиною молитви, «професіоналом» у духовних справах.


Після відправи нововисвячені священики уділяли вірних благословення через мирування та «головостискання». Люди приймаючи благословення, цілували руки священиків на знак пошани до того, хто діє в імені Христа та тримає у руках тіло і кров Господню. Саме про це перед тим згадав о. Йосафат, звернувши увагу, що цей звичай затрачається і це дуже шкода, бо він має дуже сильне духовне значення – цілувати руку того, хто освячує чесні дари та роздає тіло і кров Господню.


Ще один момент заслуговує на відзначення: після літургії о. Карлос Вокер, ВС, генеральний настоятель поблагословив бюст Блаженного Папи Івана Павла ІІ, подарований нашим засновником о. Карлосом Буелою. Такий гарний жест і поширення культу блаженного робить наш Засновник на знак вдячності за все, що він зробив і вчив у часі свого понтифікату.


А на подвір’ї храму розпочалося «незаплановане свято». У літургії брали участь також семінаристи, їх було 30 з різних країн та національностей, але об’єднані одним духом наслідування Христа та приготуванням до священства. Тут вони розпочали співати на різних мовах, а всі парафіяни лише оплесками старалися підтримати гарний святковий настрій. Не забракло концерту та смачного обіду.


Всі гості отримали гарні подарунки – священики футболки та кепки із гербом на написом «Парафія Кирила і Методія», а семінаристи – футболки. Гарний святковий настрій та живе свідчення семінаристів, які залишили все і пішли за Христом стало стимулом для доброго і побожного життя всім присутнім.


Прес-центр Згромадження
о. Йосафат Бойко, ВС