//

Нова конституція Угорщини захищає людське життя з моменту зачаття

Переглянута угорська конституція, яка набере чинності 1 січня 2012 р., оголошує, що людське життя буде захищено з моменту зачаття, передає CWN.


«Людська гідність недоторканна, — оголошує конституція. — Кожен має право на життя і людську гідність; життя зародка буде захищене від моменту зачаття».


«Євгенічні методи, націлені на відбір людей, а також заходи, що роблять людське тіло і його частини джерелом прибутку, і репродуктивне клонування людей заборонені», — додає документ.


Нова конституція також заявляє, що «Угорщина захищає інститут шлюбу між чоловіком і жінкою і добровільно встановлені подружні стосунки, а також сім'ю як основу існування країни. Угорщина підтримує народження дітей».
Ці положення конституції Угорщини, засновані на традиційному християнському погляді на моральні цінності, вже викликали засудження ліберальної організації Amnesty International.


Amnesty International в спеціальному прес-релізі виразила «глибоку стурбованість» тим, що нова конституція Угорщини, прийнята Національними Зборами країни, «порушує міжнародні і європейські стандарти прав людини».
«Введення захисту життя від моменту зачаття (стаття II), визначення шлюбу як союзу між чоловіком і жінкою (стаття L), введення довічного ув’язнення без можливості дострокового умовного звільнення (стаття IV) і виключення сексуальної орієнтації з переліку можливих мотивів дискримінації (стаття XV.2), особливо проблематичні», — стверджують представники Amnesty International.


Відносно релігії, конституція Угорщини оголошує: «Кожен має право на свободу думки, совісті і релігії. Це право включає свободу обирати і змінювати релігію». Конституція визначає, що в Угорщині Церква і держава відокремлені один від одного, а церкви незалежні. Держава співпрацюватиме з церквами у вирішенні важливих для суспільства завдань.


Населення Угорщини сьогодні складає 10 мільйонів чоловік. З них 59 % є католиками, на другому місці за чисельністю — протестанти (переважно кальвіністи).

 

Джерело: www.sedmitza.ru