//

Нова Конституція Непалу каратиме за навернення індуїста в іншу віру?

У Непалі готується до прийняття нова Конституція, яка включає в себе закон, що карає будь-які спроби навернення індуїста в іншу віру. Прийняти основний документ держави повинні були 31 серпня, проте термін закінчення дебатів у парламенті був продовжений, оскільки представники релігійних меншин продовжують виступати проти закону, що забороняє навернення в іншу віру.


Представлена комісією з реформи Кримінального кодексу Непалу ст. 160 передбачає покарання за будь-які спроби навернення індуїста в іншу віру, пише Eglises D'Asie. У разі ухвалення статті будь-яка особа, впіймана на проповіді іншої релігії, крім індуїзму, зобов'язана виплатити штраф у розмірі 50 тисяч рупій (485 євро) або може отримати 5 років позбавлення волі. Таке ж покарання у Непалі передбачене для кожного, хто вбив корову, яка є священною твариною в індуїзмі, або вжив в їжу її м'ясо. Якщо під слідство потрапляє особа, шо не має непальського громадянства, її має бути негайно вислано з країни.


Для християн це означає стрибок на півстоліття назад, відхід від світської держави Непал до існуючої тоді монархічної системи, в якій індуїзм був єдиною релігією, офіційно визнаною та схвалюваною. Незважаючи на те, що Конституція Непалу закріплює світський характер держави, буддійські монастирі, мечеті, християнські громади часто не отримують офіційного статусу релігійної організації.


Нині непальські організації релігійних меншин ведуть широку кампанію по боротьбі з прийняттям ст. 160, побоюючись невідкладного прийняття Конституції через політичний хаос, викликаний відставкою прем'єр-міністра Джала Натх Кханала та обранням на цю посаду заступника голови Компартії Непалу Рам Бабу Бхаттараі. Однак, новий непальський закон проти прозелітизму все ж не є настільки жорстким, як чинні у деяких індійських штатах.

 

За матеріалами sedmitza.ru