//

Німецькі контроверсії навколо пренатальних досліджень

Дослідження вагітних, які дозволяють встановити, чи не має дитина синдрому Дауна, скритикував єпископ Антон Лосінгер, єпископ-помічник Аусбурга, член Німецької Етичної Ради. Єпископ підкреслив, що такі тести доводять до селекції людського життя.


Фармацевтичний концерн LifeCodexx хоче впровадити на ринок так званий „PraenaTest”, для виконання якого достатньо проби крові матері. Проти легалізації цього тесу виступили також  німецькі товариства неповносправних осіб.

 


«Вже незадовго за ціною одної флешки можна буде перевірити всі хромосоми. Таким чином зменшується шанс народження дітей з обмеженими можливостями» - сказав єпископ Лосінгер вказуючи на те, наскільки небезпечним стане доступ до таких досліджень. Єпископ пригадав, що кожна людина має свою гідність від моменту зачаття, в той час як тепер дійшло до дивного вивернення порядку, коли лікар повинен пояснювати батькам, чому не попередив їх про можливі генетичні вади очікуваної дитини.

 

90% німців вирішує зробити аборт, якщо у ненародженої дитини під час тесту навколоплідних вод виявляють синдром Дауна. Речник німецького уряду в справах неповносправних Губерт Гюппе скритикував легалізацію таких тестів, оскільки пренатальні дослідження згідні з німецьким законодавством тоді, коли можуть ствердити стан здоров’я дитини і розпочати відповідну терапію. «Синдром Дауна невиліковний, а такі тести очевидно служать селекції людського життя» - ствердив речник.

 


Незважаючи на це, глава парламентської комісії здоров’я Кароля Рейнман оголосила, що не вилучить з обігу контроверсійних тестів, бо, на її думку, жінка повинна могти вирішувати, чи хоче вона народити дитину-інваліда.  

 

За матеріалами: radiovaticana.org