//

Нігерійську секту «Боко Харам» підозрюють у вбивстві 40 студентів

«Усі сліди вказують на те, що вбивство в Університеті Мубі здійснила секта Боко Харам», – розповів агенції «Fides» глава єпископату Нігерії Архиєпископ Ігнатіус Кайгама. 2 жовтня на територію навчального закладу в північно-східній частині країни увірвалася група озброєних чоловіків і вбила як мінімум 40 студентів. Нападники перше ідентифікували своїх жертв, а потім позбавили їх життя.


Наразі поліція не встановила, хто вчинив напад. Однак Архиєпископ Кайгама вважає, що швидше за все це були члени «Боко Харам», «оскільки цей напад нагадує ті, які секта нещодавно провела».


Впродовж останніх тижнів ця секта атакувала навіть мечеті і мусульманських провідників. «Боко Харам є сектою, яка відокремлюється з ісламу, – зазначив Архиєпископ. – Її члени є злочинцями, для котрих не існує відмінності між християнами і мусульманами. Причини, за якими стоїть насильство, є поза релігією».


Швидше за все, вони є також відповідальними за підкладення вибухівки в Джалінго, в наслідок чого загинуло 2 особи і 19 поранено. Загалом від 2010 року діяльність секти «Боко Харам» забрала життя у 1400 жителів північної і центральної Нігерії.


«Наші служби безпеки повинні зрозуміти, що криється за нападами секти, – додав єрарх. – Можливо, це якась політична сила. Але вияснення цього вже є завданням уряду і сил безпеки, а не моє».


4 жовтня президент Нігерії Ґудлак Джонатан призначив нового главу збройних сил. «Це може стати виходом з цієї ситуації, оскільки суспільний гнів з приводу смерті цих невинних людей зростає з дня на день. Я вважаю, що настав час, коли президент повинен зробити те, що належить, включно із змінами на посадах, відповідальних за безпеку в країні», – наголосив Архиєпископ Кайгама.


За матеріалами pl.radiovaticana.va