//

Незабаром в Росії з'явиться нова книга про матір Терезу Калькуттську

Нова книга про матір Терезу Калькуттську (1910-1997) з робочою назвою «Дивовижна  мати Тереза» готується до виходу в християнському видавництві «Тріада». Ця новина прозвучала на зустрічі, присвяченій матері Терезі, яка пройшла 2 квітня в Москві, в Культурному центрі францисканців. У зустрічі взяли участь сподвижниці матері Терези – представниці Товариства сестер «Місіонерок Божественної Любові».


Як повідомив журналіст і письменник Арніс Шабловскіс, який спеціально приїхав на пам'ятний вечір з Латвії, нове видання істотно відрізнятиметься від книги «Будь моїм Світлом», яка була представлена недавно в Культурному центрі «Покровські ворота». Опубліковані в ній листи матері Терези дають уявлення про глибину містичного досвіду, пережитого подвижницею з Калькутти. Цей досвід, можливо, може допомогти кожному читачеві, вважає гість з Латвії.


Нова книга – це переклад твору священика Лео Мааснера, який був близько знайомий з  калькуттською святою і зібрав «50 дивовижних історій з життя матері Терези». Цим пояснюється і робоча назва видання, в якому містяться веселі і зворушливі епізоди, пов'язані з матір'ю Терезою. За словами перекладача тексту, головного редактора християнського видавництва «Тріада» Ганни Широченської, якщо в книзі «Будь моїм Світлом» нам відкривається мати Тереза, про яку не знали навіть близькі сестри, то в новій книзі вона з'являється як «свята особа», яка «таким смішним, зворушливим паровозиком тягнула за собою всі величезні справи». «Вона – надзвичайно цілеспрямована людина, вона ніколи не відволікалася від головного. І така людина є в кожному з нас, але ми боїмося йти до цілі» -- сказала перекладачка, додаючи, що в книзі багато смішних, радісних епізодів, про які розповідають різні люди, які знали матір Терезу.


Своєю особистою історією поділився і Арніс Шабловскіс. Він розповів, як вже після смерті матері Терези приїхав до Калькутти по видавничих справах, пов'язаних саме із спадщиною святої. Біля її труни він вирішився попросити допомоги для важко хворої матері – і отримав її: операція пройшла успішно, жінка вижила. «Мені було якось незручно, я переживав, що так прямо просив матір Терезу про щось для себе. Але одна з калькуттських сестер розвіяла мої сумніви: «Так, саме так, конкретно, треба її просити. Вона завжди допомагає!», -- згадував журналіст.
Про те, як «допомагала» мати Тереза за життя, як цінували і любили її в Індії і у всьому світі, розповідає фільм «Спадщина», створений Анн і Жаннет Пер'є і показаний під час зустрічі (англійський текст перекладала Ганна Широченська). У картині кадри документальної зйомки траурної церемонії прощання і похорону матері Терези в Калькутті в 1997 р. Переплетені із спогадами сестер і фрагментами її останнього відео-інтерв'ю. «В світі є убогість більша від матеріальної і біль, більший ніж фізичний -- це самітність, сьогоднішній бич багатьох багатих країн. І це найстрашніша убогість, найстрашніше страждання» -- говорить з екрану мати Тереза, повторюючи, що «Калькутта – скрізь», не лише в країнах «третього світу». На той час сподвижниці матері Терези вже працювали в 140 країнах, побудувавши більше 500 будинків для бідних. Все життя допомагаючи знедоленим, вона ділиться своїм головним висновком: «Важливе не те, як багато ми робимо, а те, скільки любові ми вкладаємо в свої справи».


Сестри розповідають у фільмі про скромне, наповнене молитвою і працею щоденне життя матері Терези, про обставини її смерті. Так, вони вважають невипадковими безпрецедентне, вперше за багато років, відключення електрики в Калькутті саме в той час, коли необхідні були реанімаційні заходи для матері Терези, яка «вирушала додому». Приголомшує масштаб траурної церемонії, показаної у фільмі: похорони були організовані урядом Індії на найвищому державному рівні, мати Терезу проводжали в останню дорогу тисячі людей як національного героя, її пам'ять приїхали вшанувати перші осіб деяких європейських держав: президенти, королі, королеви, прем'єр-міністри, перша леді (тоді) США Хіларі Клінтон. У фільмі показано прощання з матір'ю Терезою в соборі св. Томи, траурна Літургія  на величезному стадіоні і поховання в «будинку Матері» в Калькутті, де багато років молилася сама мати Тереза.


«За все життя вона бачила стільки страждань, але зберігала радість в серці, як маленька дівчинка» -- говорить з екрану одна з сестер матері Терези, і ці слова, очевидно, можуть стати ключовими в очікуванні нової книги про святу, яка незабаром з'явиться російською мовою. Видавець А. Широченська виразила надію, що автор книги, о. Лео Мааснер, зможе приїхати до Москви на презентацію нового видання.

 

Юлія Зайцева

Джерело: www.blagovest-info.ru