//

Незабаром Гаваї можуть отримати ще одну святу

Монахиня, котра присвятила своє життя турботі про хворих на проказу, стала на крок ближчою до канонізації. Конгрегація Ватикану у справах канонізації у вівторок порадила Папі проголосити блаженну Маріанну Коуп (Marianne Cope) святою, оскільки було підтверджено вже друге чудо за її заступництвом.

 

The Wall Street Journal інформує, що у 1888 році Коуп допомагала отцю Дамяну піклуватися про хворих на проказу, засланих на острів Калаупапа, що в Молокаї. Монахиня померла природною смертю у 1918 році і була похована на тому ж острові. Вона могла б стати другою святою, яка мала зв’язок з Гаваями. Отець Дамян був проголошений святим у 2009 році. «Це наче зелене світло», - сказала сестра Патриція Букард з Чину сестер Францисканок про цю звістку.

 

Мати Маріанна народилася у Німеччині, але виросла в місті Утіка (штат Нью-Йорк). Вона є однією з п’яти блаженних цієї країни. Вона одна з 50 релігійних провідників позитивно відгукнулася на пропозицію емісара з Гаваїв, який запропонував, щоб сестри допомагали піклуватися про хворих хворобою Гансена, засланих на острів Калаупапа. Цим вона заробила собі титул «улюблена матір знедолених». «Ми дуже радіємо, що Мати Маріанна працювала тут, а її приклад безкорисливої любові скоро може стати натхненням для всього світу», - поділився єпископ Гонолулу, Ларрі Сільва.

 

У 2004 році, блаженний Папа Іван Павло ІІ проголосив Матір Маріанну «блаженною», що є першим кроком до канонізації. Ватикан визнав, що дивовижне зцілення дівчинки з Нью-Йорку, яка помирала від поліорганної недостатності, відбулося за її заступництвом. Тепер Ватикан повинен автентифікувати і друге чудо монахині для того, щоб вона була проголошена святою, що прогнозується на наступний рік. Як сказала с. Брукард, сестри Францисканки не розголошуватимуть деталей зцілення аж поки Папа не зробить проголошення.

 

Члени Медичної Колегії Ватикану одностайно підтвердили, що друге чудо було «медичним оздоровленням, яке неможливо пояснити», а богослови визнали, що воно відбулось за заступництвом Матері Маріанни.

 

Радість сестер Францисканок від цієї звістки переплітається з сумом через смерть сестри Марії Лореци Хенлі, яка відіграла важливу роль у спілкуванні з Ватиканом впродовж процесу беатифікації сестри Маріанни.