//

Не виганяйте християн з Єгипту, - Патріарх Коптської Католицької Церкви

"Сьогодні християни в Єгипті відчувають найгірші часи за останні сто років", - вважає єпископ Естафанус (Moussa El Mohharrak).


Патріарх  Коптської католицької церкви, кардинал Антоніос Нагіб сказав: "Шкода, що насильство щодо християн не коментується зі сторони влади, а винні залишаються безкарними. Акти насильства і загибелі багатьох людей відкрили прірву між мусульманами і християнами, яка ще більше поглиблюється під впливом фанатичних лідерів."

 

Єпископ Стефан сказав, що на очах світових ЗМІ, вбивають  християн, а їх церкви спалюють. "До того єгипетські медіа стараються ці атаки тушувати, щоб міжнародні медіа не інформували про справжню ситуацію в країні і тим самим не було тиску ззовні ", - сказав єпископ.


Коптський прелат в інтерв'ю з "Церква в потребі", зазначив про щоденне переслідування послідовників Христа. Часто ви чуєте заклик не купувати в християнських магазинах. У рекламі, ви можете прочитати, що вони шукають працівників, але з "хустками на головах." "Всюди, стикаємось зі спробами вигнати християн", - заявив єпископ Стефан і додав: "Тому нам необхідна внутрішньохристиянська солідарність".

 

У той же час єпископ зазначив, що немає ніяких сумнівів в тому, що коптські християни готові, як перші християни, прийняти смерть за свою віру. "З самого дитинства, вони тісно пов'язані з Церквою і дивляться на неї, як на свою матір.  Таким чином, будуть захищати країну і Церкву, не задумуючись", - підкреслив він


"Прекрасна мрія` революції `25 січня тривала недовго", - сказав кардинал Нагіб, і висловив стурбованість тим, що в ході загальних виборів, які відбудуться наприкінці листопада багато голосів здобудуть фундаменталісти з  руху салафітів і Мусульманського братства.

 

Патріарх Коптської католицької церкви підкреслив, що ситуація не безнадійна. "Є іскри надії", - сказав він і вказав на молодих людей, котрим революція додала сміливості щодо демократичного будування громадянського суспільства. На його думку, "християни показали нове обличчя, повне енергії, сміливості і здатності до виживання". Мусульманська інтелігенція також офіційно виступає за створення демократичної правової держави, яка буде гарантувати рівність усіх.

 

"У нас є великі можливості для діалогу, який ми повинні використати", - сказав кардинал  Нагіб, котрий взяли участь у п'ятому Національному Дні Пам'яті і Молитви за Переслідуваних Християн, який організувала "Церква в потребі". Під час Літургії в Фрайбурзі закликали молитися за десятки християн вбитих в цьому році в Єгипті.

 

Патріарх вказав на численні ознаки дискримінації щодо християн. Мусульманин не може одружитися з християнкою, і навпаки. Не-мусульманин не може успадковувати від мусульманина. Якщо батько християнської родини переходить в іслам, його дружина і діти виключаються з успадкування майна, якщо вони також не перейдуть. Неповнолітні діти автоматично стають мусульманами, коли їх батько йде в іслам. Послідовник Аллаха, якщо відійде від своєї релігії автоматично втрачає всі права власності. Шкільні та вузівські підручники містять зміст, який ображає, а також нападає на християн і їх віру. Крім того, в засобах масової інформації, мечетях і релігійних відносинах часто можна стикнутись з аналогічними атаками. У засобах масової інформації, за межами трансляції богослужіння з нагоди Великодня і Різдва Христового, християни не мають права голосу, у той час як мусульманські релігійні програми виходять в ефір вдень і вночі.

 

На думку  патріарха, на початку року, коли повстала «революція» дійшло до поєднання, яке зміцнило зв'язки між християнами і мусульманами. "На жаль, цей сон тривав не довго. Ісламські  фундаменталісти показали справжнє обличчя. Почались  напади на християн", - сказав кардинал.

 

Серед приблизно 76 млн. єгиптян, близько 12 млн. сповідують християнство. Більшість з них належать до Коптської Церкви на чолі з Папою Олександрії і Патріархом Столиці  св. Марка - 87-річним Шенудою III. Коптська католицька церква нараховує 200 тисяч. вірних і її провадить 75-річний Кардинал Антоніос Нагіб.

 

За матеріалами wiara.pl