//

Не треба боятися осучаснення, але його не можна будувати, забуваючи про минуле. Перші слова Папи Бенедикта XVI в Беніні

Свою першу промову 22-ї Апостольської подорожі Святіший Отець розпочав словами подяки Президенту Беніну за його тепле привітання та прийняття, виявляючи свою любов до африканського континенту та, зокрема, до Беніну. Папа зазначив, що він бажав ще раз повернутись до Африки і мав на це три причини: насамперед, сердечне запрошення пана Президента та Єпископської Конференції, а також 40-літній ювілей встановлення дипломатичних стосунків між Беніном та Апостольською Столицею і 150-літній ювілей євангелізації цієї країни.

 

Святіший Отець зазначив, що під час цих відвідин він матиме нагоду особисто вручити африканській землі пост-синодальне Апостольське поучення «Africae munus», думки якого керуватимуть душпастирством багатьох християнських спільнот африканської землі протягом наступних років.

 

Третя причина подорожі є особистого характеру, оскільки, як наголосив Папа, він завжди мав велику пошану до сина цієї землі, кардинала Бернардіна Ґантіна, з яким Бенедикт ХVІ, ще перед своїм обранням на Петровий престол, протягом багатьох років співпрацював для добра усієї Церкви, допомагаючи Іванові Павлу ІІ у виконанні його апостольського уряду. Бенедикт ХVІ вказав, що кардинал Ґантін здобув собі велику повагу та любов багатьох людей, тому, для нього є великою радістю приїхати на рідну землю цього відомого кардинала і подякувати Беніну за його видатного сина.

 

Далі у своєму слові Папа, зазначивши, що Бенін є землею давніх та благородних традицій, а його історія є вражаючою, привітав старійшин місцевих племен, вказуючи на те, що їхній внесок є дуже важливим для будування майбутнього цієї країни. Бенедикт ХVІ заохотив, щоб вони своєю мудрістю та знанням місцевих звичаїв зробили свій вклад у час нелегкого перехідного періоду від традиційності до модерності, який зараз переживає Бенін.

 

«Сучасність, – наголосив Папа, – не повинна лякати, але вона й не може будуватись на забутті минулого. Вона мусить супроводжуватись второпністю заради добра усіх, уникаючи перешкод, які існують на африканському континенті та інших місцях, як наприклад, безумовне підчинення законам торгівлі чи фінансів, націоналізм чи загострений та безплідний трайбалізм, які можуть стати згубними, надмірна політизація міжрелігійних напружень на шкоду спільного добра, чи, врешті, розпад людських, культурних, етичних та релігійних цінностей. Перехід до сучасності повинен керуватись надійними критеріями, які ґрунтуються на визнаних чеснотах», які вкорінені у людській гідності, у величі сім’ї та в пошані до життя.

 

«Бог довіряє людині і бажає її добра. А ми мусимо щиро та чесно дати відповідь, яка буде на висоті Його довір’я», – наголосив Святіший Отець, запевняючи близькість Церкви до усіх бідних та потребуючих та участь у різних харитативних ініціативах, зокрема, у вихованні та медичному обслуговуванні. А на закінчення Вселенський Архиєрей, мовою місцевого населення, сказав: «Боже, благослови Бенін»!

 

Джерело: Радіо Ватикан