//

Не потрібно міфологізувати історію Львова, - історик

До міфів про історію Львова додаються абсолютно аматорські та непрофесійні підходи політиків. Про це заявив 1 липня на дебатах з екс-мером Львова Василем Шпіцером історик Василь Расевич.

 

Таким чином історик відповів на слова Василя Шпіцера про те, що на місці скверика на вул. Князя Романа колись були поховані козаки, які в 1648 році влаштували облогу міста, а відтак це місце є «святим», і варто було відновити скверик і збудувати там каплицю.

 

«Я є категоричним противником того, щоб міфологізувати минуле цього міста. До цих міфів, на жаль, додаються абсолютно аматорські, непрофесійні підходи – зокрема, те, що нам розповів Шпіцер про нібито похованих козаків, що нібито козацький цвинтар був там в скверику на Князя Романа. Це є за переказами, які абсолютно не підтверджуються джерельними матеріалами», - сказав Василь Расевич.

 

«Що робили козаки під Львовом? Ви всі прекрасно знаєте, а якщо не знаєте, то можна сказати, що вони двічі оточували Львів і вимагали, щоб видали або величезний викуп, або видали всіх жидів і уніатів. Зрозуміло, що вони хотіли з ними зробити. І тепер греко-католицький Львів має поставити прекрасний пам’ятник козакам, які їх в минулому так дуже палко любили… Я проти такої історичної політики, яка побудована на абсолютному аматорстві», - додав історик.

 

Як інформував ZAXID.NET, під час даної прес-конференції історик Василь Расевич також висловив переконання, що у Львові слід запровадити мораторій на подальше встановлення пам’ятників.

 

Джерело: ZAXID.NET