//

Нас єднає віра у Триєдиного Бога, а завданням екуменізму є допомогти одні одним поглибити віру. Екуменічні зустріч та молитва Папи з представниками протестантських Церков Німеччини

В рамках Апостольської подорожі Бенедикта XVI до Німеччини, у п’ятницю, 23 вересня 2011 р., в Ерфурті, в капітулярному залі колишнього августиніянського монастиря, відбулась зустріч Вселенського Архиєрея з представниками Ради Німецької Євангельської Церкви.


Промовляючи до керівництва Євангельської Церкви Німеччини, Єпископ Риму звернув увагу на необхідність того, щоб перед обличчям прогресуючої секуляризації віра була по-новому переосмислена та переживана, а це спричиниться до повернення Бога в поле зору сучасного світу. На думку Папи, завданням екуменічного діалогу є якраз допомагати одні одним глибше та живіше вірити. «Не якісь тактики спасуть нас, спасуть християнство, але –переосмислена та наново пережита віра, через яку Христос, а з Ним – Живий Бог, увійде у цей наш світ. Подібно, як мученики нацистської епохи наблизили нас одні до одних та пробудили першу велику екуменічну відкритість, так само також і сьогодні віра, якщо її глибоко переживати у своєму нутрі, є найсильнішою екуменічною силою у цьому секуляризованому світі, яка нас наново поєднує, ведучи до єдності в Єдиному Господі», – зазначив Папа.


Далі у монастирській церкві відбулося екуменічне богослуження, в якому взяли участь також представники інших протестантських спільнот.


«Та не лиш за цих молю, але і за тих, які завдяки їхньому слову увірують в Мене» (Ів.17,20), – цими словами Ісуса Христа, з Євангелії від святого Івана, Папа Бенедикт ХVІ розпочав свою промову під час екуменічної молитви з протестантами, звертаючи увагу на те, що Спаситель благав у Свого Отця єдності для нас. Папа підкреслив, що ця молитва Ісуса не є лише чимось минулим, адже Господь просить про єдність тих, які житимуть у майбутньому. За його словами, ми станемо одним тоді, коли захопимося цією молитвою, коли увійдемо у неї, коли станемо її учасниками.


Святіший Отець наголосив, що «фундаментальна єдність полягає у тому, що ми віримо у Бога, всемогутнього Отця, Сотворителя неба і землі; що ми визнаємо Його як Триєдиного Бога: Отця, Сина та Святого Духа». Він підкреслив, що найвища єдність не є самотністю якоїсь окремої одиниці, але єдністю через любов. Ми віримо в конкретного Бога, у те, що Він до нас говорив і став одним із нас. «Свідчити про цього живого Бога – це наше спільне завдання в актуальний час», – підкреслив Вселенський Архиєрей, додаючи, що разом із свідченням про живого Бога ми повинні спільно давати світові відповіді, яких він потребує.


Серйозність віри у Бога виявляється у житті Його словом та у тому, як ми посвячуємось на служіння Його творінню, тобто людині. Наша віра у Господа Бога повинна проявлятись у нашій спільній турботі про людину. Папа пригадав, що віра не є чимось, що ми придумуємо чи узгоджуємо між собою, але є основою нашого життя. Бенедикт ХVІ наголосив, що ми живемо у час, коли нашим завданням повинна бути також оборона людської гідності, від її зачаття до природної смерті, адже сьогодні маємо дуже нечіткі критерії людського буття. Далі, процитувавши відомого філософа та богослова Романо Ґуардіні, «лише той, хто знає Бога, знає людину», Папа наголосив, що у суспільстві, де немає Бога, людиною починають маніпулювати.

 

Святіший Отець вказав також і на наш обов’язок любити. Щирість нашої віри проявляється, зокрема, через нашу готовність до того, щоб бути повністю до розпорядження Бога та інших. Відкритість на ближнього вказує на правдивість нашої любові до Бога. А на закінчення Папа заохотив усіх приєднатись до Ісусової молитви: «щоб усі були одно, як ти, Отче, в мені, а я в тобі, щоб і вони були в нас об'єднані; щоб світ увірував, що ти мене послав» (Ів.17,21).


Джерело: Радіо Ватикан