//

Наближається до завершення довгий шлях Неокатехуменату

20 січня у ватиканському Залі Павла VI Папа Бенедикт XVI прийме на аудієнції близько 7 тисяч членів Неокатехуменального Шляху. Це буде вже четверта зустріч Папи з представниками цього руху у Ватикані. Однак цього разу вона буде особливою.

 

Портал Vatican Insider інформує, що саме цього дня у присутності Папи буде оголошено про завершення процесу інституційного структурування спільноти Неокатехуменальний Шлях, що була заснована у 1964 році Франциском (Кіко) Аргуельо та Кармен Ернандес. Цього ж дня Папа знову відправить численів сім’ї на місії в усьому світі.
Порталу Vatican Insider також стало відомо, що в кінці грудня Папська Рада у справах мирян погодила літургійні практики Неокатехуменального Шляху.


Слід зазначити, що в травні 2008 року Папська Рада у справах мирян остаточно затвердила статут «Шляху» після 5 років ad experimentum. Після того, в грудні 2010, ця ж дикастерія разом із Конгрегацією доктрини віри погодила публікацію Катехитичних вказівок Неокатехуменального Шляху.


Щодо літургійних відправ, Конгрегація богослужінь та дисципліни Таїнств наголосила на тому, що Служба Божа повинна відрізнятися від інших зібрань цього руху. Ще у 2005 році було зазначено, що члени руху повинні слідувати літургійним книгам, погодженим Церквою, «не пропускаючи, і не додаючи нічого». Окрім того, було зазначено, що члени руху повинні брати більш активну участь в житті своїх парафій, проповіді повинні виголошувати священики або диякони, а Причастя слід приймати стоячи, тобто так, як прийнято у всій Церкві.


Неокатехуменальний Шлях прийняв усі ці практики, і тепер процес їх інституційного структурування добігає кінця. Однак це не означає, що іспанський кардинал Антоніо Каньїсарес, теперішній префект Конгрегації богослужінь та дисципліни Таїнств, не буде уважно слідкувати за ними на майбутнє.