//

На Свято-Юрській горі у Львові відкрито нову виставкову залу

Високопреосвященним Митрополитом Львівським, владикою Ігорем (Возьняком) спільно з Преосвященним владикою Венедиктом (Алексійчуком), єпископом-помічником Львівської Архиєпархії, було відкрито виставку української спілки іконописців, твори яких відтепер експонуватимуться у духовній колисці древнього Львова на території святоюрського комплексу у новій виставковій залі.

 

На урочистому відкритті експозиції крім духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ були присутні також чисельні представники сфери мистецтва: іконописці, художники, студенти  Національної Академії Мистецтв та гості цієї непересічної події.

 

«Тут сьогодні виставлені не тільки ікони, адже спілка включає в себе не лише іконописців, але й майстрів вітражу та інших митців сакрального мистецтва. Метою відновлення нашого товариства має бути відродження прекрасних пам’яток українського мистецтва XVII ст,  вітражне мистецтво, виготовлення речей Богослужбового вжитку. Ми хочемо, щоб те що стосується духовного, сакрального життя в різних ділянках, було відображено в творах оцих чудових митців, які тут зібрані» - сказав народний художник України Роман Василик, голова відновленої Української спілки іконописців з нагоди відкриття нової галереї.

 

Функціонує виставка у приміщенні Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ, навпроти Церковної крамниці. Відвідати експозицію можна щодня з 09.30 год. до 18.30 год. у суботу та неділю з 10.00 год. до 16.00 год.

 

«Дуже радий, що ця виставка відбувається в контексті Церкви, під патронатом нашої Архиєпархії, бо знаємо, що ікона оживає коли перед нею моляться, коли вона є в храмі» - сказав Преосвященніший владика Венедикт у своєму слові під час відкриття виставки.

 

По завершенні торжества було урочисто освячено іконописну майстерню, яка знаходиться навпроти галереї, де властиво і народжуються ікони з рук майстрів іконопису.

 

Додаткова інформація за тел.: 097 18 36 913, куратор виставки Сергій Колодка.

 

Роман Соколенко,

прес-служба Львівської Архиєпархії

 

Довідка:

20 січня 2012 року в Жовківському замку відбулись збори іконописців, реставраторів, мистецтвознавців, де було прийняте рішення про створення Української Спілки Іконописців. Тоді ж прийняли статут організації та окреслили план діяльності спілки.

 

Основною метою діяльності спілки є:

- творча діяльність у галузі сакральної культури і мистецтва;
- розвиток національної сакральної культури та мистецтва, розроблення і втілення в життя культурно-мистецьких заходів, організація творчих конкурсів, виставок, авторських вечорів, прем`єр, пленерв, фестивалів тощо;

- виховання поваги до історико-культурних цінностей, традицій українського та інших народів;                                                                                                                                              - сприяння відродженню, розвиткові та популяризації національного церковного мистецтва, творчому використанню народних традицій у розвиткові культури та мистецтва, збереженню та збагаченню історико-культурної спадщини та довкілля, проведенню масових культурно-просвітницьких заходів, а також утвердженню демократичних, загальнолюдських цінностей;
- пошук талантів серед молоді та сприяння їх творчому та духовному розвитку;
- надання допомоги членам Спілки з метою сприяння їх участі у міжнародних творчих заходах;
- сприяння обміну духовними та культурними цінностями, співробітництво між діячами культури і мистецтва різних країн, національними і міжнародними організаціями культури та мистецтв;
- видання газет, журналів, книг, фотоальбомів та іншої друкованої продукції, створення кіно- та відеофільмів, аудіовізуальної продукції з метою популяризації досягнень української сакральної культури і мистецтва, творчого доробку членів Спілки. (http://portal.lviv.ua )