//

На Різдво ісламісти підірвали шість церков в Нігерії

Радикальне ісламістське угруповання "Боко харам" ("Західна освіта - гріх" в перекладі з мови хауса) взяла на себе відповідальність за сьогоднішні вибухи в Нігерії, повідомляє ІТАР-ТАСС. Рано вранці перший з них стався всередині храму Святої Терези в Мадаллі - околичному районі нігерійської столиці Абуджі, забравши 27 людських життів. Пізніше інший прогримів в Джосі, адміністративному центрі штату Плато, а потім ще два - в штаті Йобе.

 

Ще два вибухи, які стали за цей день вже п'ятим і шостим, прогриміли на півночі країни в місті Даматуру, повідомили очевидці. Про загиблих або постраждалих інформації поки немає.

 

Заяву від імені "Боко харам" зробив в інтерв'ю газеті "Дейлі траст" офіційний представник угруповання на прізвисько Абуль-Кака.

 

Ватикан вже засудив теракти в Нігерії як "жорстокість і абсурд, сліпу ненависть", які не виявляють жодної поваги до людського життя. Керівник прес-служби Святого Престолу отець Федеріко Ломбарді заявив, що католицька церква молиться за всіх нігерійців, які стикаються з тероризмом "в дні, які повинні бути наповнені світом і веселощами."

 

У Джосі, розташованому в центрі Нігерії, на кордоні мусульманської півночі і християнського півдня, вже кілька днів поширювалися листівки "від імені мусульманського населення штату Плато", центром якого є Джос. У прокламаціях з погрозами терактів проти церков та інших об'єктів позначена 21 ціль, по яких терористи мають намір завдати ударів.

 

Джос в силу свого географічного розташування часто стає місцем міжконфесійних зіткнень. Рік тому "Боко харам" влаштувала там серію терактів, жертвами яких стали близько 80 чоловік.

 

За матеріалами blagovest-info.ru