//

На Різдво Архиєпископ Болоньї кардинал Карло Каффарра відвідав місцеву громаду УГКЦ

В Італії в період від 6 січня, коли за новим календарним стилем святкують празник Богоявлення, італійці кажуть: "Epifania tutte le feste porta via" (Богоявління усі свята забирає геть). І мало хто з пересічних італійців знає, що християни Східної традиції тільки-но в цей вечір розпочинають цикл Різдвяних свят за «старим стилем». Проте, сама Італійська церква неабияк уважна до духовних традицій чужоземних народів, які іммігрували до Італії. Черговим свідченням такої уваги став останній візит Архиєпископа Болоньї кардинала Карло Каффарра до багато чисельної місцевої української церковної громади саме 7-го січня, на Різдво ГНІХ за Юліанським календарем.

 

У цей день кардинал Каффарра прибув до українців на закінчення святкової Літургії, яку відслужив отець Андрій Жибурський, ректор церкви Святого Архистратига Михаіла у Болоньї. Як згадав отець Андрій у своєму зверненні до Кардинала, у місті, символом якого є дві вежі, проживають понад три тисячі українців , більшість з яких є вихідці із західних регіонів України і належать до Української Греко-Католицької Церкви. Повних родин, що проживають за кордоном, є небагато, так і у Болоньї  більшість вірних, що відвідують храм, - це жінки, матері, бабусі, які змушені через складну економічну ситуацію в Україні перебувати далеко від своїх рідних.


Отець Андрій від імені спільноти та від себе особисто висловив сердечну подяку Архієпископу Карло за безмежний дар - церкву Святого Михаїла, що знаходиться у самому центрі міста і яка відіграє важливу роль у відродженні, збільшенні та скріпленні української церковної спільноти.


Кардинал прийняв у дарунок Омофор візантійського обряду, що є відзнакою єпископів і символом "Доброго Пастиря", який бере на свої рамена стомлену овечку. В такий спосіб український священик побажав скласти подяку Архієпископу Болоньї, що взяв на свої рамена українську спільноту.


Натомість, у своєму короткому зверненні Кардинал Каффарра пригадав, що ще будучи дитиною, у школі вивчав, що Україна - "годувальниця Європи"  завдяки своїм родючим землям. «Тому Різдво,- продовжив кардинал Карло, - що його святкуєте сьогодні, є духовною поживою Божою, де Бог Отець дарує нам Христа - Поживу із небес. Саме задля цієї духовної Поживи, яку приймаємо у Пресвятій Тайні Євхаристії, українці знаходили сили, щоб дати свідчення віри у часи комуністичного переслідування Церкви».


Архієпископ Болоньї залишився захоплений як і красою та прибраністю храму, так і зустріччю із живою та духовно з’єднаною українською спільнотою.


На закінчення Єпископ побажав о. Андрію подальшого плідного душпастирського служіння як у Болоньї, так і у містечку Ченто, де нещодавно розпочались богослужіння для українців.

 

Для Прес-служби УГКЦ в Італії
повідомили з Громади УГКЦ в м. Болоньї