//

На колінах перед величчю Бога

На колінах перед величчю Бога святий Отець Іван Павло ІІ був завжди, починаючи від дитинства, аж до останньої хвилини життя. А бути на колінах перед Богом, означає мати живу свідомість безкінечної величі Бога, і водночас Його близькості по відношенню до людини. З цього усвідомлення і з люблячого серця народжується потреба молитви, смиренної розмови з Богом. Відразу потрібно додати, що з Богом розмовляв не тільки на колінах, але часто також лежачи хрестом (див. Kalendarium, п. 160).

 

А). Любов до молитви виніс з сімейного дому, а цієї любові вчився від батька, життя якого після передчасної смерті дружини, „стало... ще більше життям безперервної молитви”. Коли син прокидався уночі, заставав батька на колінах, так як на колінах бачив його завжди в церкві (пор. DT, с. 22). Відповідно до свідчення одного з колег, „Кароль мав такий звичай, що після вивчення кожного предмету виходив до другої кімнати і звідти повертався за кілька хвилин. Якось двері були неприкриті, і я зауважив, що Кароль молиться на клякальниці” (Kalendarium, п. 34).

 

Інтенсивне і глибоке життя молитви обіймало різні форми цієї розмови з Богом: від найпростішої молитви дитини до молитви Літургії годин священика, а навіть контемпляції. У Кракові чи в Ватикані він був вірний таким молитовним практикам, як щоденні розважання, поклоніння Найсвятішим Тайнам, вервиця, Ангел Господній, літанії до Серця Господа Ісуса і до Матері Божої та Святих. Ніколи їх не вкорочував, не прискорював, даючи розмові з Богом першість перед іншими заняттями. Будучи Папою, він визнав, що жодного разу не опустив молитви Літургії годин.

 

Глибоко в серце запали йому слова святого Анзельма: „Я годую вас тим, чим сам живу”. Як священик, він усвідомлював, що „служіння слова є одкровенням того, що було наперед підготовлене в молитві”, що „ проголошувані істини слід пережити внутрішньо, їх слід спочатку знайти в просторі молитви, медитації”(ORp 1/1996, s. 39).

 

Б). Бути на колінах перед Богом - це перш за все бути на колінах перед Ісусом Христом Євхаристійним. Тому Літургія була для Слуги Божого найважливішою і найсвятішою справою, була центром його життя і кожного дня. Він визнає, що як священик ніколи не опустив виконання Найсвятішої Жертви. До Літургії готувався в роздумах, а після її закінчення довго складав подяку. Церемоніари до сьогодні мають в пам'яті наскільки зосереджено він відмовляв молитви перед понтифікальною Літургією у вавельській катедрі.

 

Його любов до Євхаристії виражалася також в триванні біля ніг Христа, прихованого в Найсвятіших Тайнах. За велике щастя він вважав те, що в єпископському домі була каплиця, що він міг мешкати і працювати біля Христа, Присутнього в Євхаристії. Однак він  усвідомлював, що близькість цієї каплиці є разом з тим великим зобов'язанням, „щоб все в житті єпископа - навчання, рішення, душпастирство - починалося біля стіп Христа, прихованого в Найсвятіших Тайнах”. Враховуючи це „все”, в каплиці він не тільки молився, але також писав книжки, між іншим дослідження Особа і вчинок. До сьогодні там зберігся „клякальниця-столик”, на якій Слуга Божий готував пастирські листи та інші важливі богословські тексти. Коли через занятість фізично не міг прийти до каплиці, тоді в духовний спосіб входив „в присутність Найсвятіших Тайн” (Wstańcie, с. 115 n).

 

У Таїнстві Євхаристії Ісус Христос, Відкупитель людини, показав свою спасительну Жертву, яку склав на вівтарі хреста. Тому набожність євхаристії в житті Отця Кардинала в деякій мірі органічно зв'язалася з любові до Ісуса розіп’ятого. Тому він охоче йшов до церкви францисканців, щоб відправити там Хресну Дорогу при станціях, намальованих Йосипом Мегоффером. Над таємницями страждання Ісуса і Його Матері роздумував на кальварійських стежинах, а у Велику П'ятницю залучав до молитви паломників, проголошуючи страсні проповіді на горі розпинання. Студенти-семінаристи будувалися своїм професором, який під час перерв стояв навколішки на паркеті семінарського коридору перед станціями Хресної Дороги. Під час Великого Посту об'єднувався із страждаючим Христом, співаючи в своїй каплиці – єпископській, а потім папській - пісні про Його муку і Гіркі Жалі.

 

В). Бути на колінах перед Богом це також бути на колінах перед Святим Духом. Краківський Архиєпископ знав, що як священик є покликаний, „ бути людиною Божого Слова” і що „сучасна людина очікує... не стільки Слова, що «звіщається», скільки «засвідченого життям»”. Бажаючи „жити Словом”, потрібно поглиблювати його знання, а ці зусилля повинні „постійно супроводжувати молитва, роздумування і прохання про дари Святого Духа”. Слуга Божий визнає, що про ці дари молився від ранньої юності і що залишився вірним цій молитві (пор. DT, с. 88 n).

 

За матеріалами: karol-wojtyla.org