//

Медійні виклики нової євангелізації

Потрібно „показати справжнє обличчя Бога, а медіа є необхідними в цьому звіщенні” – вважає глава Папської Ради у справах нової євангелізації, Архиєпископ Ріно Фізікелла.
Про нову євангелізацію і значення християнської присутності в сьогоднішньому суспільстві говорив в Мадриді Архиєпископ Ріно Фізікелла. Глава Папської Ради у справах нової євангелізації розпочав засідання єпархіальних делегатів у справах ЗМІ. Зустріч проходила під гаслом „Комунікація і культура в місії Церкви. Нова євангелізація, нові мови”.

 

Чи сьогоднішня людина здатна повірити в Ісуса Христа як Божого Сина? Чи потребує вона спасіння? – з цих запитань Архиєпископ Фізікелла розпочав свій виступ. Потрібно шукати на них відповіді, оскільки „по відношенню до Ісуса не можна залишитися нейтральним”. Перед християнами стоїть завдання „показати справжнє обличчя Бога, а медіа є необхідними в цьому звіщенні”. При пануючій слабкості філософської думки „роль католиків набирає більшого значення з огляду на традицію, яку ми зуміли побудувати в минулому”. Утворення Папської Ради у справах нової євангелізації є „пророчою інтуїцією” Бенедикта XVI. Вона допоможе зрозуміти, в який спосіб Церква повинна розвивати своє служіння у „світі великих культурних змін” і тиску секуляризму.

 

У відповідь на питання про елементи нової євангелізації, Архиєпископ Фізікелла підкреслив, що потрібно робити акцент на звіщення, літургію і свідчення, а також на формацію віруючих і священиків. Перш за все, необхідною є нова мова, щоб пояснити „чому ми є віруючими в світлі розуму”. „Ми мусимо пояснити нашу віру сьогоднішньою мовою. Ми мусимо ясно сказати, чому ми є віруючими. Ми мусимо вміти сказати, що християнство є справжньою релігією. Чому тільки мусульмани мають право говорити, що іслам є єдиною справжньою релігією, а ми ні?”. Потрібно говорити, оскільки тут йдеться про „питання ідентичності і сенс приналежності до християнської спільноти”. У даному контексті медіа відіграють велику роль, щоб передати відповідне послання, і їх слід вважати „світом великих можливостей”.

 

За матеріалами КАІ