//

Марія Грація Тібалді про Католицьку Акцію

Нещодавно у Львові проходив Міжнародний Конгрес Католицької Акції, на якому були присутні делегати з різних країн світу. На питання «Католицького Оглядача» люб’язно погодилась відповісти п.Марія Грація Тібалді, Президент Міжнародного Форуму Католицької Акції (IFCA, Італія).

 

Вельмишановна пані Президент! Якою є роль IFCA в час віднови Католицької Акції у різних країнах світу? Яка історія виникнення Вашої організації? 

 

Після ІІ Ватиканського Собору Церква працювала над питанням ролі мирян. У 1987 році відбувся Синод Єпископів Католицької Церкви на тему «Покликання і Місія Мирян в Церкві і у світі». В часі Синоду ми, як Італійська Католицька Акція, мали ідею запросити на зустріч інші Католицькі акції, з інших країн. Наш італійський президент і аргентинський президент були запрошені на цей Синод.   Тому IFCA  був створений як інструмент, організм для зустрічі, для промоції ідеї Католицької Акції, бо в більшості випадків люди не знають, чим є Католицька Акція після Ватиканського Собору. Люди завжди думають про древню (стару) Католицьку Акцію. Ми дуже гордимося цією давньою Акцією, бо вони приготували Ватиканський Собор. Після Собору, коли Церква була оновлена, Католицька Акція є також оновлена.

 

Католицька Акція є «описана» в Декреті Ватиканського Собору Apostolicam Actuositatem 20, 2-3 а також в Післясинодальному Апостольському повчанні Christifideles Laici 31,3 . Ми не є рухом, ми є асоціацією, в нас немає засновника. Ми працюємо з єпископом місцевої Церкви. Вся наша спільна ідентичність міститься у цьому документі з Ватиканського Собору. Тому ми є церковна, мирянська структура, ми працюємо разом і працюємо з єрархією. Це наші чотири основні пункти - всі разом.  Назва цієї асоціації може бути Католицька Акція. Може мати іншу назву.  IFCA є  формою для промування ідеї праці мирян і єрархії разом, а також для того, щоб дати можливість співпраці Католицьким Акціям з різних країн, особливо на рівні континенту. Кожні два роки, тепер кожні чотири роки, ми маємо міжнародну асамблею, під час якої ми обираємо 5 країн, серед президентів яких вибирається Секретар в Римі (в даним час цю функцію виконує п.Тібальді – прим. КО) .  Тому це живий організм для розвитку Католицької Акції на місцевому рівні, але ми також потребуємо глобальної тотожності, саме таким є цей зв'язок.

 

 

У яких країнах світу діє Католицька Акція?

 

Найбільше розвинена Католицька Акція в Італії, нас 350 тисяч. Добре працює організація в Аргентині, Мексиці, Іспанії і Мальті. У IFCA маємо 25 офіційних членів  і 30 країн-спостерігачів. Тому це добра перспектива на майбутнє. Також доброю перспективою  є наша спроба Молодіжної Координації. Це пропозиція для молоді зростати разом, пізнавати одні одних в часі Світових Днів Молоді. Крім цієї діяльності ми намагаємось створити можливість для молоді всього світу зустрічатися на Святій Землі, з місцевою молоддю, з католицькою молоддю Палестини і Ізраїля. Ми надаємо першу можливість формації протягом двох тижнів спільно для молоді 10 країн в Святій Землі, щоб вони могли спільно зростати, краще розуміти ситуацію одні одних. З цієї точки зору може це і маленька річ, але вона важлива для тих осіб, які приймають участь .

 

Яким є стан і розвиток Католицької Акції в посткомуністичних країнах?

 

Італійська Акція працює з Польщею і Румунією. Власне в Румунії католики є меншістю, оскільки це велика православна країна. Вони мають два обряди, Акція є спільною для двох обрядів, вони працюють разом в молодіжному , дитячому і дорослому секторі. Два обряди працюють разом, спільно формують лідерів. Вони допомагають формувати секретаріат Болгарії. Там дуже мала спільнота, вони в початковій стадії розвитку. Минулого тижня ми мали зустріч в Болгарії, крім того працюємо в Боснії і Герцеговині, маємо контакти з Словаччиною, і це лише початок.

 

 

Як працює Католицька Акція в країнах, де більше одного католицького обряду?

 

Ми маємо такі приклади, найбільш показовою в цьому плані є Румунія. В Італії існують різні обряди, і там греко-католики працюють з  римо-католиками разом. Добра перспектива є в Католицької Акції  Африки. Там спільноти є дуже-дуже активними, але вони мають лише 100 років досвіду віри, вони дуже молоді. На французькомовній території існує справжня Католицька Акція, на англійській території ми лише на початку. Найважливіше для нас – зростати в ідеї , що в єпархії єпископ і священики потребують мирян. Католицька акція є для того, щоб допомогти формуванню всіх мирян. Можна мати рухи з різними ідентичностями і харизмами, але всі миряни потребують доброї формації, всі люди. І це відкрите поле для праці Католицької Акції, бо завжди є миряни, яких треба формувати.

 

 

Які, на Вашу думку, головні плоди діяльності Католицької Акції?

 

Нашим завданням є посіяти насіння, а тоді Святий Дух в різних ситуаціях через священиків, єпископів і інших людей доглядає, вирощує це насіння. Нашим завданням є його посіяти.

 

 

Яким є майбутнє Католицької Акції в Україні з огляду на кількість обрядів?

 

Важливо думати про те, що католики в Україні мусять відчувати приналежність до Єдиної Вселенської  Церкви. В майбутньому треба намагатись пробувати працювати разом, бо молодь – та сама, проблеми – ті самі. Можливо існують різні точки зору, але потрібні моменти обміну, обговорення спільних проблем. Католицька Акція – можливість працювати разом як рівноправні частини Католицької Церкви. Це важливо і для питань екуменізму: якщо ви є одним, то це чудово і великий приклад для всіх інших.   
 

 

Орися Уська для "Католицького Оглядача"