//

"L'Osservatore Romano": спотворені погляди на християнських мучеників комунізму

Сьогоднішня "L'Osservatore Romano" звертає увагу на те, що в країнах Західної Європи поширене невідповідаюче дійсності розуміння ситуації, яка існувала в країнах колишнього соціалістичного табору. У статті під назвою "Деформовані погляди на християнських мучеників комунізму" зазначається, що на Заході домінувало і продовжує домінувати "символічне уявлення про комунізм". Підкреслюється, що в західній громадській думці "замовчувалися або взагалі ігнорувалися спогади про життєві долі мучеників віри, заарештованих, замучених і вбитих комуністичними режимами".

 

Ватиканське видання відзначає, що 24 квітня в Римі пройшла наукова конференція про стратегії і тактики діяльності Католицької Церкви перед обличчям так званих "народних демократій" в країнах Східної Європи. Між іншим, учасники цього форуму міркували про життєві долі деяких символічних осіб, які переживали переслідування за віру в ту епоху: угорського кардинала Йозефа Міндсенті, примаса Польщі кардинала Стефана Вишинського, чеського кардинала Йозефа Барона, румунського єпископа Арона Мартон та ін Відзначається, що, наприклад, кардинал Міндсенті, після звільнення з в'язниці в Угорщині "опинився в моральному, символічному і культурному полоні західної громадської думки", яка, з одного боку, все менше згадувала про нього, а з іншого, представляла його як "людину минулого, прив'язаного до монархічної і князівської ідеї про Церкву, щоб таким чином показати, мовляв, консервативний і реакційний католицький світ, який був переможений великим прогресивним роком історії ".

 

"L'Osservatore Romano" підкреслює, що на Заході подібні згадки про мучеників віри привели до "викреслення з колективної європейської пам'яті" спогадів про справжній вигляд комунізму і тисячі світських та монахів, які заплатили життям за те, що бути християнами.

 

За матеріалами radiovaticana.org