//

"L'Osservatore Romano" про "ненаписану енцикліку" Пія XII

 Радіо послання Пія XII виголошене перед Різдвом в 1942 р. можна порівняти зі справжньою "соціальною енциклікою", яку Папа не написав. Так вважає ректор Папського Латеранського університету єпископ Енріко даль Коволо.

 

Мова йде від радіо звернення Понтифіка, які він зробив протягом багатьох років свого понтифікату традиційно перед святом Різдва Христового. У них папа звертав увагу на найбільш актуальні проблеми, які існували в суспільному житті тодішнього світу. У статті, надрукованій в сьогоднішньому "L'Osservatore Romano", єпископ Коволо підкреслив, що радіо послання 1942р. є важливим для всієї Церкви, бо містить в собі багатий спектр відповідей на актуальні ще сьогодні соціальні проблеми. Говорячи про важливість радіо послання для соціального вчення Церкви єрарх зазначив, що Папа торкнувся в ньому найрізноманітніших тем: від економіки до відносин між державами, від фундаментів правового національного та інтернаціонального порядку до мирного співіснування на планеті і соціальних проблем. "Не дивує те, що найбільш повний документ про соціальне вчення Церкви - Компендіум соціального вчення, цитує радіо послання 1942р. шість разів", - зазначив єпископ Коволо.

 

Другою причиною важливості радіо послання Пія XII на думку єрарха є те, що воно являє собою прекрасний приклад "тривалості" католицького вчення. На думку єпископа, без радіо послання Пія XII була б неможливою Конституція II Ватиканського Собору "Gaudium et spes". Так звану "відкритість на світ", яка була плодом II Ватиканського Собору, неможливо уявити без внеску Пія XII у розвиток католицького вчення, вважає ректор Латеранського університету.

 

За матеріалами radiovaticana.org