//

"L'Osservatore Romano" і Парламент Італії організували спільну виставку документів

На завершення святкування 150-річчя об'єднання Італії в римському палаці "Жустиніані" відбулося відкриття виставки документів під назвою "Держава і Церква. Від Відродження до наших днів ". Як повідомляє Радіо Ватикану, її організаторами є Сенат Італійської Республіки та Ватиканське видання "L'Osservatore Romano". Присутній на відкритті виставки Держсекретар Апостольської Столиці Тарчізіо Бертоне наголосив, що історія "L'Osservatore Romano" розпочалася майже через 100 днів після дати об'єднання Італії, у 1861 році. Він нагадав, що газету заснували два адвокати, політичні біженці з півночі Італії, які були вірними Понтифіку. Їх бажанням було створити друковане видання, в якому би відображалася позиція Папи на багато актуальних проблем у ті драматичні моменти історії країни. Кардинал розповів, що первинна назва нового видання була "Друг правди", проте в остаточний момент вона була змінена.

На виставці представлені оригінальні документи та зображення з ватиканських та італійських архівів, які відображають складну історію розвитку Церкви та італійської держави останніх 150 років: документи періоду I Світової війни, фашистської диктатури, періоду створення держави Ватикан, II Світової війни, створення Італійської Республіки та її Конституції , II Ватиканського Собору, перегляду конкордату між Італією і Святим Престолом.

 

Кардинал Бертоне звернув увагу на великий внесок, який зробили вірні католики у становлення і розвиток Італії. Він також зазначив, що святкування 150-річчя об'єднання країни було дуже позитивно відображене на сторінках "L'Osservatore Romano". "Навіть таким чином було висловлено увагу і дружбу між Святим Престолом та італійським державою", – сказав ватиканський єрарх.