//

Ліберальна течія в католицизмі старіє і відмирає

Ліберальні католики не передають віри своїм дітям і внукам. Як наслідок, ліва течія католицизму старіє одночасно з її представниками і не знаходить послідовників серед нових поколінь.

 


Такі висновки робить французьке видання Le Monde, аналізуючи причини кризи щотижневика Témoignage chrétien – Християнське свідчення. Видання "прогресивних" католиків відзначало у суботу 70-річчя, хоча ще в червні зникло з кіосків, потрапляючи лише до передплатників.

 


Засновником видання був французький рух опору в часі німецької окупації.  Після виходу в світ енцикліки Humanae vitae редакція виразно дистанціювалась від Церкви, але в той же час лишалась гостинною трибуною для постсоборових теологічних дискусій.

 


Аналізуючи причини упадку щотижневика, Le Monde запитав думку соціолога релігії, яка відповіла, що ліберальна течія католицизму просто подавлена, застаріла разом з її представниками, які в житті пережили ряд розчарувань: комунізмом, ідеологією третього світу, соціалізмом, і, як наслідок, не передають віри своїм нащадкам.

 


Редакція видання має претензії до Івана Павла ІІ, який надав сучасній Церкві виразно консервативний характер.

 


Цікаво також, що, незважаючи на значні фінансові труднощі, скорочення штату працівників наполовину, редакція видання таки організувала святкування 70-річчя, та ще й спільно з безкоштовним ісламським французьким щотижневиком Salam News. 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie