//

Лефевристи хочуть «повернення Риму до Традиції»

Священиче Братство Св. Пія Х переконане в потребі повернення Риму доТрадиції, так як її розумів Архиєпископ Марсель Лефевр. Водночас Братство залишається відкритим на розмови з Апостольською Столицею, – запевний єпископ Бернард Фелле, генеральний провідник лефевристів.


З нагоди 25-ліття уділення Архиєпископом Лефевром без згоди Папи єпископських свячень чотирьом священикам, що припадає на 30 червня, єпископ Фелле дав інтерв’ю журналу американських лефевристів «Angelus».  Він також зазначив, що якщо б знову дійшло до такої ситуації, як чверть століття тому, то сьогодні Братство також готове «вжити тих же заходів», тобто уділити свячення без згоди Святішого Отця.


Єпископ Фелле продовжує захищати рішення 25-літньої давності щодо уділення єпископських свячень без згоди Папи. Він також наголошує на значенні Архиєпископа Марселя Лефевра, діяльність і особу котрого високо шанують в семінаріях Братства. Він зауважує також, що хоч ще не здійснилися сказані 1988 року слова, що через 5-6 років Рим повернеться до Традиції, однак вже була надана згода на відправу Літургії латинською мовою в обряді часів до ІІ Ватиканського Собору, і окрім того було знято екскомуніку з чотирьох єпископів, висвячених 30 червня 1988 року. Одного з них, єпископа Річарда Вільямсона, 24 жовтня 2012 року виключили зі Священичого Братства Св. Пія. Зараз у Братстві є три єпископи. На запитання чи в часі зростання кількості вірних і духовенства вистачає трьох єрархів, єпископ Фелле відповів: «Якби зараз склались такі обставини, які змусили б Архиєпикопа Лефевра до прийняття рішення [уділення свячень без згоди Папи], то ми знову б прийняли такі заходи».


Інше запитання стосувалося відсутності результатів перемовин з Апостольською Столицею щодо нормалізації канонічної ситуації Братства. Єпископ Фелле нагадав, що ініціатива цих перемовин вийшла з Риму, а не з боку лефевристів. На його думку, в Церкві надалі застосовуються принципи, запроваджені під час ІІ Ватиканського Собору, і Братство не має шансу зберігати в Ній свою ідентичність. Він чекає на глибокі зміни, які повинен провести Папа. У зв’язку з цим єпископ-лефеврист закликає до молитви, щоб Рим повернувся до Традиції так, як її розуміє Священиче Братство Св. Пія Х. При цьому він вірить, що очікуваний поворот відбудеться в найближчі 25 років. І як завдання для відзначення 25-ої річниці свячень від 30 червня 1988 р. рекомендує вшанувати Архиєпископа Марселя Лефевра і ознайомитися ближче з його думками.


Варто нагадати, що найвищу, повну, безпосередню і вселенську владу в Церкві має Святіший Отець. А єпископ, який без папського мандату висвячує когось на єпископа, а також той, хто приймає ці свячення, підлягають екскомуніці (відлученню від Церкви) силою самого права.


За матеріалами wiara.pl