//

Куба вітає Папу Бенедикта XVI

В аеропорту Сантьяго-де-Куба на Папу чекали представники Церкви, державної влади та велика група кубинської молоді. Під звуки фанфар Святіший Отець спустився на кубинську землю, де його привітав президент Куби Рауль Кастро і четверо дітей подарували квіти. Бенедикта XVI зустріли як главу держави – оркестр заграв гімн Куби та Ватикану під «акомпанемент» 21 залпу гармат.


«Я дуже щасливий, що Ви сьогодні тут є з нами», – зазначив у вітальній промові Рауль Кастро. Він також говорив про справедливість і свободу як коріння свого краю, згадав про культурну спадщину Куби. Президент згадав також про візит Івана Павла ІІ на Кубу, що відбувся 14 років тому, про зміни, які відбулися на острові. «Ми тішимося гарними відносинами між Ватиканом і Кубою. Наша конституція гарантує релігійну свободу, а уряд добре ставиться до різних релігій в нашій країні», – говорив президент Кастро. – «Святійший Отче, Ти промовлятимеш до людей, котрі тут живуть і є відкритими на Твої слова», – підсумував він.


У своєму вітальному слові Папа подякував президентові за запрошення відвідати Кубу і за теплий прийом. «Від усього серця вітаю жителів цього прекрасного острову. Ви завжди присутні в моєму серці», – запевнив він.

Бенедикт XVI також згадав про візит свого попередника на Кубу: «Приклад і навчання Івана Павла ІІ є вказівником для багатьох людей. Його паломництво до вашого краю було як подих свіжого вітру. Тоді розпочався новий етап в стосунках між Церквою і владою. Однак у цій сфері ще багато чого слід зробити», – говорив Папа. – «Як і багато паломників, я хотів би відвідати Ель-Кобре, щоб віддати кубинців під опіку Матері Божої Милосердя».


«Я прибув на Кубу як паломник любові, щоб утвердити у вірі і додати надії вірним на Кубі», – зазначив Святійший Отець.


Під час промови Папа також говорив про моральну кризу, яка виникає внаслідок відкинення Бога. «Правдивий поступ вимагає етики, яка в центрі ставить людину і враховує її релігійний вимір та духовні потреби. Віднова суспільства і світу вимагає праведних людей, з великими моральними цінностями», – зазначив він. – «Я переконаний, що Куба дивиться в майбутнє і старається відновлювати свої горизонти».


Після офіційної частини Святійший Отець і президент Рауль Кастро спілкувалися у вузькому колі в спеціальній кімнаті, приготовленій в приміщенні аеропорту.


З аеропорту Папа автомобілем відправився до приміщення архиєпископства Сантьяго-де-Куба. На 17:30 кубинського часу заплановано відправу Служби Божої на площі Антоніо Масео в Сантьяго-де-Куба з нагоди 400-ліття віднайдення статуї Матері Божої Милосердя з Ель-Кобре.


Кубинці з великою надією вітають Папу. Міста, які він відвідає, прикрашені його портретами. Саме це відрізняє цю подорож від подорожі Івана Павла ІІ, про яку не інформували на широкий загал.


За матеріалами wiara.pl