//

Критику нового фільму про Шекспіра опублікували в «L'Osservatore Romano»

Вільям Шекспір – це письменник, який відомий всім, але про якого невідомо майже нічого. Саме такою тезою озброїлися творці фільму «Анонім», що недавно вийшов на екрани кінотеатрів. Газета «L'Osservatore Romano» не залишила без уваги цю нову картину німецького режисера Роланда Еммеріха. В основі фільму лежить ідея про те, що Вільям Шекспір – це псевдонім Едуарда де Віра, графа Оксфордського, роль якого зіграв Ріс Іванс. Всі події стрічки розгортаються на тлі політичних заворушень, що сталися під час правління Єлизавети I. Сухі історичні факти розбавлені змовами, інтригами і пристрастями в художніх цілях. А комп'ютерна реконструкція Лондона тієї епохи і костюми заслуговують найвищої похвали.

 


Але не все так позитивно, на думку автора статті. Автор сценарію, Джон Орлофф, навіть не беручи до уваги деякі невідповідності між датами написання творів і життям де Віра, не зумів вибудувати плавного ходу подій і хотів сховати неточності під нескінченними спогадами і навіть спогадами в спогадах. Тому перші півгодини фільму досить складно зрозуміти, що відбувається на екрані, особливо якщо глядач не знайомий з англійською історією. В результаті перед глядачем постає щось середнє між «Єлизаветою» і «Закоханим Шекспіром», почасти трагедія і почасти комедія, фільм недостатньо переконливий або захопливий.

 


Правомірно запропонована ця гіпотеза чи ні – залишмо цю таємницю історикам. А в глядачів після перегляду фільму «Анонім» залишається відчуття, що не так важливо знати, ким насправді був Вільям Шекспір. Важливо, що він був і залишив свої незрівнянні твори.

 


За матеріалами: Радио Ватикана