//

Коптський єпископ назвав «маячнею» твердження про те, що в Єгипті існує свобода віросповідання

Верховний адміністративний суд Єгипту видав постанову, відповідно до якої християнам, котрі прийняли іслам і вирішили повернутися назад в християнство, дозволяється знову отримати запис в паспорт або свідоцтво про народження про приналежність до християнства, пише Daily News Egypt.


3 липня суд постановив, що Міністерство внутрішніх справ зобов'язане виконувати прохання про такий запис в паспорті автоматично, не звертаючись до суду для вирішення кожного окремого випадку. Також Верховний суд звинуватив міністерство в тому, що раніше воно відмовляло в таких проханнях.


Адвокат Пітер Ель-Наджар заявив, що копти боролися за ухвалення такого закону в суді з 2004 р., додавши, що подібна постанова вже була прийнята раніше в 2008 р., проте абсолютно не виконувалося.


Також Верховний суд видавав схожу постанову 12 лютого цього року, однак одночасно на противагу цій постанові був виданий указ Державної ради фетв, відповідно до якого, кожна справа про перехід в християнство повинна розглядатися лише в суді.


«З цієї причини Верховний суд прийняв чергову постанову, — говорить Ель-Наджар. — Проблема єгипетської юридичної системи полягає в тому, що кожен суддя в Єгипті трактує закони, базуючись, перш за все, на власних віруваннях і упередженнях».


У червні цього року 6 християн, які перейшли в іслам і потім повернулися в християнство,  подали скаргу генеральному прокуророві на міністра внутрішніх справ і його помічника – главу Організації по цивільному статусу, із звинуваченнями в невиконанні постанови суду, виданого в 2008 р., що дозволяє мати запис в паспорті про приналежність до християнства.


«Скарга розглядається досі. Відповідно до закону, будь-яке невиконання постанов суду без вагомої причини є злочином, — констатує Ель-Наджар. — І якщо міністра внутрішніх справ і його помічника визнають винним, вони можуть отримати термін».


Минулого тижня Ель-Наджар звернувся із черговою скаргою до генерального прокурора з проханням захистити права коптських підлітків, чиї батьки перейшли в іслам, щоб у них була можливість вибрати релігію після досягнення віку 16 років без судових розглядів. Згідно із законом, діти чоловіків, які прийняли іслам, до 16 років також числяться мусульманами.


«Чому копти повинні проводити 2-4 роки в судових розглядах, щоб підтвердити своє право на свободу віросповідання? — запитує адвокат. — Якщо не отримати вчасно паспорт, то у підлітків виникають труднощі із отриманням освіти, ставиться під загрозу їх безпека».


У свою чергу, єпископ Гізи Філопатр Джаміль також виразив сумнів відносно виконання даної постанови на практиці. «Проблема в тому, що влада не хоче виконувати постанови суду, прийняті на нашу користь», — заявив єпископ.


«У справах про переходи з однієї релігії в іншу існують подвійні стандарти. Коли християни вирішують перейти в іслам, вони отримують в своєму рішенні будь-яку підтримку, у тому числі з боку влади, і відразу отримують в паспорті запис про нову релігію, — розповідає єпископ. — Коли ж навпаки, мусульманин приймає Християнство, він стикається зі всілякими труднощами на своїй дорозі, що перечать свободі віросповідання і способу життя».


«Люди, які вважають, що копти в Єгипті користуються повною свободою віросповідання, знаходяться, мабуть, в запаморочені, — заявив єпископ. — Новонавернені християни повинні здолати безліч перешкод, щоб просто довести своє існування».

 

Джерело: www.sedmitza.ru