//

Концерт-молитва за Білорусь у центрі Мінська

Суботнього вечора, 17 вересня 2011 року, на площі Незалежності біля Червоної церкви відбувся євангелізаційний концерт-молитва за Білорусь. Його організатором було співтовариство "Цінна перлина" з руху "Світло-Життя", яка запросила для спільної молитви за батьківщину в центрі столиці греко-католиків з Бреста з товариства "Маран ата" і вірян інших християнських конфесій.


Варто зазначити, що євангелізаційний концерт-молитва за Білорусь в цей день і в цьому місці проводиться неодноразово. Уперше такий євангелізаційний концерт, на який зібралися кілька сотень мешканців столиці, відбувся 19 вересня 2009 року. Цей час і місце не є зовсім випадковими.


 
19 вересня 1991року позачергова сесія Верховної Ради БРСР затвердила нову назву країни – Республіка Білорусь, а державними символами її були оголошені древній герб "Погоня" і біло-червоно-білий прапор. Таким чином 20 років тому перестала існувати Радянська Білорусь з її атеїстичною ідеологією, і світу було оголошено, що народилася нова країна з новим ім'ям, яка хоче будувати своє життя з іншими символами і на зовсім інших цінностях. Власне ця пам'ятна дата і стала приводом для організації молитовної акції в центрі білоруської столиці.



19 вересня відбулася ще одна пам'ятна подія в житті білоруського народу. Саме в цей день 1730 року була коронована золотими папськими коронами улюблена вірянами різних конфесій чудотворна ікона Божої Матері Жировицької. Богородиця була оголошена Королевою і Покровителькою білоруського народу, а чудотворна ікона стала справжнім символом єдності білоруських християн.


Можна додати також, що середина вересня (17 вересня) в нашій історичній пам'яті – це день єднання нації (хоча і в трагічних умовах), Східної та Західної Білорусі, яка була розділена сильнішими сусідами.

Отже спогад про всі ці знакові події історії став хорошим приводом для того, щоб нагадати білорусам про їхнє християнське коріння, щоб звернутися до Христа, помолитися за багатостраждальну батьківщину і за її щасливе майбутнє.



Перед євангелізаційним концертом 17 вересня відбулася св. Літургія в Червоній церкві св. Симона і Олени за всіх покійних предків-білорусів, яку відслужили настоятель церкви о. Владислав Завальнюк і греко-католицький священик з Бреста о. Ігор Кондратьєв. Під час богослужіння вони дякували Богові за всіх, хто прославив їхню батьківщину, і просили всіх предків, щоб вони на небі також молилися за Білорусь сьогоднішню, за її відродження, за свободу, щастя і спокій у країні, щоб білоруси жили з Богом.

Після Літургії о 20:30 год. на площі Незалежності біля Червоної церкви розпочався євангелізаційний концерт-прослава. Звучали різні білоруські християнські співи, які супроводжувалися молитвою, а також танцями.


Під час євангелізаційного концерту о. Ігор Кондратьєв сказав проповідь на тему радості в житті християн. Він зазначив, що християни, які мають нести світові Добру Новину, щоб світ їм повірив, не можуть не бути радісними. І особливо це важливо сьогодні в Білорусі, яка переживає духовну та економічну кризу і багато людей впадають у відчай.

 

Саме християни, незважаючи на всі труднощі нашого життя, через свої усмішки, радість і оптимізм мають вказати людям шлях до Світла, до Бога. Білорусь треба пробудити до життя від зневіреності та апатії, від сну, в якому вона перебуває, зауважив о. Ігор Кондратьєв. Але це можливо тільки через звернення до Бога.

 

Щоб пробудити білоруський народ до радісного і щасливого життя, щоб вони перестали ридати і плакати про нещасливу долю Білорусі потрібна віра, наголосив священик. Ісус Христос може це зробити. Так, як Він це зробив з дочкою Яіра, начальника синагоги, про яку всі думали, що вона вже померла. Ісус же сказав чоловікові: "Не бійся, тільки віруй". Усі засміялися, коли Ісус сказав, що вона тільки спить, а не померла. Він же всього лишень доторкнувся до дівчини і наказав їй встати. І вона встала, ожила (пор. Мк 5: 22-43). То, може, і це має статися з Білоруссю, сказав о. Ігор Кондратьєв, якщо тільки довіримося Господу і з радістю будемо нести іншим Благу звістку.

Послухати християнські співи прийшли не тільки віруючі міста, які знали про цю євангелізаційну урочистість. До співу і танців приєднувалися й ті, хто прогулювався в цей вечірній час по площі Незалежності. Присутні помолилися разом за Білорусь, за свободу і зміцнення її незалежності, за тих, хто в тюрмах, і тих, хто сьогодні страждає, а також за звернення людей до Бога, щоб Білорусь стала по-справжньому християнською країною.

Концерт-прослава закінчився в 22 годин спільним співом білоруського релігійного гімну "Боже".


За матеріалами: carkva-gazeta.org