//

Конгрегація віровчення критично про книгу американської монахині

 Конгрегація віровчення дала оцінку книзі сестри Маргарет Фарлі "Просто любити. Основи християнської сексуальної етики ", виданої в Нью-Йорку в 2006 р. Зміст даної книги не відповідає науці Католицької Церкви і сіє непорозуміння серед віруючих. Монахиня є завідуючою кафедри етики Єльського університету і відомим фахівцем у сфері католицької теології. Саме тому Конгрегація вирішила провести експертизу публікації. Комісія фахівців ще 8 червня 2011 прийшла до висновку, що книга популяризує помилкові погляди, що може тільки зашкодити віруючим. Автору публікації був відправлений відповідний коментар, в якому були перераховані помилки, і запропоноване подальше виправлення тексту. Незначні зміни були внесені, але не вони не призвели до виправлення серйозних помилок.

 

Текст характеризується некоректним сприйняттям католицького вчення, яке представлене як одне з багатьох можливих , і грубими помилками в поясненні моральних устоїв. Таке ставлення, за словами Конгрегації віровчення, не може бути жодним чином виправдано, тим більше в контексті екуменічної позиції, яку намагається представити сестра Фарлі. Більшість інформації в книзі представлено як особисту думку, без урахування авторитету науки  Церкви.

 

Книга дає викривлене уявлення про природні моральні закони: такий підхід не відповідає католицькій теології. Наприклад, у книзі стверджується, що мастурбація не є проблемою морального характеру і більше допомагає у відносинах, ніж завдає шкоди; що гомосексуальні союзи можуть бути виправдані. Також автор дозволяє собі говорити про можливість розриву таїнства шлюбу у випадках, коли обставини й самі люди змінюються; про необхідність розлучення і можливість нового шлюбу.

 

Своєю оцінкою Конгрегація віровчення висловлює глибокий жаль, що монахиня висловлює позицію повністю протилежну католицькому навчанню в питаннях сексуальної моралі. Також Конгрегація інформує віруючих, що книга "Просто любити. Основи сексуальної етики "не відповідає доктрині Церкви і не може бути використана в духовному, моральному і просвітницькому контекстах.

 

За матеріалами radiovaticana.org