//

Хто такий єпископ? — читайте в “Патріярхаті”

Про Папу, який далеко, який «не з нашого народу» українці і не тільки, римо- і греко-католики, православні, знають досить багато, а про «звичайного» єпископа посполиті вірні частенько не знають практично нічого. Спробуємо змінити це! Саме тому березнево-квітневий номер «Патріярхату» має тему: «Хто такий єпископ?»

 

На сторінках часопису намагаємося не оминути часу особливої, «концентрованої» уваги до власного внутрішньо-духовного зростання, часу Великого посту. Це число «Патріярхату» відкриваємо статтею «Піст к смерть», у якій, як бачите вже з назви, з’ясовуватимемо, чому у нашій Великопосній традиції так багато уваги приділено темі смерті і про яку саме смерть йдеться.

 

У рамках ТЕМИ НОМЕРА два інтерв’ю з владиками: Андрієм (Сапеляком) – найстаршим за єпископським «стажем», та наймолодшим – Венедиктом (Алексійчуком).

 

Доступно, лаконічно, цікаво про єпископів «різних», їхні права та обов’язки. Знаннями ділиться о. д-р Андрій Танасійчук у статті «Східний єпископ у світлі сучасного католицького церковного законодавства».

 

«Молюся за Владик в котрих ікона люблячого Отця буде просвічувати через парчу риз, в котрих абсурдність Божої любові перемагатиме здоровий глузд канонічної дисципліни без страху за  власний авторитет». Про отцівство єпископа роздумує духівник УКУ о. Ігор Пецюх та ділиться роздумами із читачем статтею «Єпископ – батько для своєї єпархiї».

 

Убезпечує від стресів, спонукає до зрілості й самостійності, сповнює вірою в самих себе – це про відхід Блаженнішого Любомира. Головний редактор «Патріярхату» привіз із прес-конференції, на якій було оголошено про зречення з уряду Глави УГКЦ, свої враження. В них – велика надія і велика віра у благословенне Богом майбутнє.

 

Маємо українських святих та блаженних, маємо у храмах мощі, до яких прикладаємося, маємо життєписи святих, іконки з їхнім зображенням, Молебні та Акафісти за допомогою яких звертаємося по заступництво… Як це все отримуємо? Хто стоїть за «справою святих»? Про це розповідає о. Роман Тереховський у матеріалі під назвою «Суд у справі святості».

 

«… боротьба проти гріха, для митрополита Андрея фактично була тісно, нерозривно пов’язана із боротьбою за соціальний добробут народу». Отець Орест-Дмитро Вільчинський в одну вервечку зсиляє приклад соціального служіння св. Василія Великого, Митрополита Андрея (саме як єпископа) і потребу згуртованої діяльності мирян, клиру та єпископства в Україні за прикладом нинішньої співпраці та самоорганізації вище названих частин Церкви в країнах трудової міграції наших співвітчизників.

 

ПОРТРЕТИ. «Довгим віком його насичу і явлю йому моє спасіння» (Пс. 90, 16). Священик Іван Мак відійшов до Господа на сто першому році життя. Що бачив він на своєму життєвому шляху, де служив, яким залишився у спогадах? Як данину пам’яті дарує нам розповідь про цього подивугідного священика його приятель Ярослав Стех.

 

У листопаді минулого року у Києві відбулася знакова подія Конгрес мирян Центральної, Східної та Південної України. Одним з пунктів Конгресу було обговорення можливостей допомоги нашим церковним громадам у Росії. Це наштовхнуло редакцію часопису краще «придивитися» до історії та сьогодення Російської Католицької Церкви Візантійського обряду. У цьому нам допоміг о. Ростислав Колупаєв – автор матеріалу «Російської Католицької Церкви Візантійського обряду» для рубрики СХІДНІ ЦЕРКВИ.

 

Передплатити часопис можна через Укрпошту (передплатний індекс 90827), а також безпосередньо через редакцію:

 

ПАТРІЯРХАТ
пл. Св. Юра, 5
м. Львів, 79000
Лідія Мідик
тел. (032) 247-40-56
Вартість передплати на рік – 33.00 гривні.

Джерело: РІСУ