//

Християнська сім’я – храм любові

4 - 6 листопада в греко-католицькій парафії св. Миколая (м. Нижньовартовськ Тюменської області) пройшов цикл зустрічей для подружніх пар, учасниками яких були приблизно 20 парафіян.

 

Цикл зустрічей відкрився Божественною Літургією, після якої адміністратор парафії свящ. Петро Павлишин об’явив тему першої зустрічі: «Подружня любов і вірність». В основу свого виступу він поклав слова подружньої обіцянки, яку дають перед лицем Бога і церковної спільноти під час шлюбу: «Я (ім’я), беру тебе (ім’я) за жінку (за мужа) і прирікаю тобі любов, вірність і чесність (послух) подружню, і що не залишу тебе аж до смерти. Так мені, Боже, поможи, в Тройці Святій єдиний, і всі святі». Не можна було обійти мовчанням проблему, з якою зіштовхується християнська сім’я: економічна криза, втрата духовності в суспільстві, нерозуміння суті християнської сім’ї. Слова святого Івана Золотоустого: «Де чоловік, жінка і діти у згоді та любові, з’єднані зв’язком чесноти, там поміж ними Христос» стали своєрідним висновком першої зустрічі.

 

Адміністратор парафії Трьох Святителів (м. Мегіон Тюменської обл.) свящ. Василь Мельникович розказав парафіянам про канонічні аспекти Тайни Подружжя. У своєму виступі він познайомив учасників зустрічі з нормами Кодексу Канонів Східних Церков і з іншими документами Католицької Церкви. Тайні Подружжя Католицька Церква приділяє особливу увагу, що можна побачити при знайомстві з церковним правом. О. Василь і наші парафіяни роздумували над важливими аспектами подружжя: його єдністю і нерозривністю, а також над метою, яку несе в собі шлюб хрещених чоловіка і жінки: благо подружжя і благо потомства (народження і виховання дітей). Не можна забувати, що сім’я – це основа суспільства, а християнська сім’я є основою церковної спільноти, «Малою церквою», в ній народжуються і отримують перший досвід віри нові християни.

 

Пані Марія Вольф, член національної федерації психоаналізу Росії, познайомила нас з двома темами: «Психологія взаємовідносин в християнській сім’ї» і «Конфлікти і пошуки їх розв’язань в сім’ї». Разом з п. Вольф ми піднялись сходинками, йдучи якими реальна сім’я з її недоліками, неміччю, проблемами стає ідеальною, тою сім’єю, яку задумав Господь, створивши праотців Адама і Єву в раю. І зворушливе відкриття, коли виявляється, що ідеальна сім’я – це не щось недоступне і недосяжне для людей, це просто товариство людей, в якому «кожен служить іншому даром, який дав йому Бог». П. Вольф привела нам багато прикладів зі своєї практики, допомогла зрозуміти, що ж таке психіка чоловіка і психіка жінки, задачі, підготовлені психоаналітиком, також продемонстрували нам реакції чоловіків і жінок в певних ситуаціях. Висновок простий: власне вміння розв’язувати конфлікти в любові, вірності, терпінні свідчить про зрілість чоловіка і жінки, показує, чи рухається християнська сім’я дорогою до спасіння.

 

Організувавши зустріч сімей в нашій парафії, ми постарались зосередити увагу на сім’ях наших парафіян; показати, наскільки важливою є хороша християнська сім’я для Церкви, для держави і суспільства, а головне: чи можливо створити і укріпити християнські сім’ї в наші дні.

 

Настоятель парафії св. Миколая Чудотворця свящ. Петро Павлишин

 

Джерело: www.ugcc-in-russia.narod.ru