//

Християнська духовність як спосіб бути у світі, щоб його змінювати

«Християнська духовність як спосіб бути у світі, щоб його змінювати»- таку назву мав виступ кардинала Тарчізіо Бертоне під час Фестивалю Суспільної Науки Церкви у Вероні. Триденний захід відбувався під гаслом «Економіка, інституції суспільство: обличчя, ідей, дії» і був призначений для молодого покоління італійців з метою заохотити їх до участі у публічному житті на базі діалогу між розумом і вірою.

 


У своїй доповіді кардинал Бертоне підкреслив, що християнська духовність народжується з особистих відносин з Христом під дією Святого Духа. З цього випливає конкретна відповідальність за іншу людину і за світ, яка є суттю суспільного навчання Церкви. Ця доктрина несе за собою також духовний вимір, який стосується «радості і надії, суму і страхів людей наших часів». Цей вид духовності у вужчому значення призначений для католицьких мирян, зацікавлених рівноважним розвитком суспільства.

 


Одночасно держсекретар Ватикану зазначив, що суперечностей між особистим та суспільним виміром  християнської духовності не існує: «Гуманізм відповідальності, освічений вірою і закорінений у зустрічі з Христом, набуває для християн базову вартість свідчення».

 


Кардинал наголосив на потребі використовувати розрізнення, яке є здатністю критично оцінювати дані вартості, пропозиції і тенденції, щоб розшифрувати їх двозначність і розпізнати небезпеки, особливо такі, які загрожують мирові, а, використовуючи фасад атракційності і політичної пристосованості, вдаряють в гідність людини. Істотним елементом християнської суспільної  духовності є Хрест, тобто  свідомість реальності зла, яке може бути переможене лише пасхальною Тайною Христа.

 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie