//

Християни Єгипту вимагають справедливості закону

В Єгипті тривають заворушення між коптами-християнами та поліцією. В наслідок нічних сутичок у Каїрі загинуло 24 особи і більше 200 були поранені. Сьогодні місцевий уряд проводить екстрене засідання, на якому планує прийняти рішення про подальший хід подій.


«Зараз вирішується питання, чи бути верховенству права» - заявляє Антоніус Міна, єпископ Гізи. Його підтримує о. Рафік Ґрейхе, речник Мелькітської Церкви: «Причиною заворушень є те, що уряд не зміг застосувати закон, що регулює будівництво місць культу, церков чи мечетей, як вони це обіцяли ще два місяці тому».


Місцеві ЗМІ повідомляють, що було заарештовано десятки «підбурювачів до хаосу» внаслідок смертельних сутичок між християнами, мусульманами та силами безпеки.


О. Рафік розповів також, що насилля виникло після того, як на мирну демонстрацію єгипетських коптів та інших членів громадського суспільства, які засуджували нещодавній напад мусульманських екстремістів на храм св. Юрія в Асвані, напали озброєні головорізи. Після цього втрутилась армія (в т.ч. на танках), стріляючи гумовими кулями та кидаючи газові шашки в демонстрантів.


Недільні заворушення були найбільш фанатичними після повстання, що повалило Хосні Мубарака в лютому,- зазначає о. Рафік,- і вони не є окремими. Отець також висловив стурбованість тим, що ісламський фундаменталізм стає все більш очевидним у суспільстві напередодні листопадових виборів, і що він підриває єдність та братерство серед єгиптян.


За матеріалами Vatican Radio