//

Християни не є чужинцями на Близькому Сході. Папа Бенедикт XVI зустрівся з учасниками щорічної Асамблеї R.O.A.C.O.

У п’ятницю, 24 червня 2011 р., Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції учасників щорічної Асамблеї R.O.A.C.O. (установи, яка об’єднує різні організації, які надають допомогу Східним Церквам та діє при Конгрегації Східних Церков). Своєю фінансовою підтримкою ці доброчинні організації сприяють розвиткові Східних Католицьких Церков. Цьогорічна асамблея, серед іншого, розглядала ситуацію на Близькому Сході після так званої «арабської весни».

 

В контексті празника Пресвятої Євхаристії, який напередодні відзначався у Ватикані, Святіший Отець закликав доброчинців не забувати про євхаристійний вимір харитативного служіння Церкви. Він звернувся до них з проханням робити все можливе для того, «щоб на Сході, де зродилися Христові пастирі та вірні, християни могли жити не як “чужинці”, але як “співгромадяни”, які свідчать Ісуса Христа, як перед ними свідчили святі з минулого, також діти Східних Церков». Бенедикт XVI зазначив, що також місцеві християни мають право вважати Схід своєю земною батьківщиною, а тому також і вони покликані та мають дбати про спільне добро, згідно зі своєю вірою. «Кожній особі, яка сповідує цю віру, – сказав він, – повинно гарантуватися визнання однакової гідності та дійсної свободи, таким чином, відкриваючи шлях до успішнішої екуменічної та міжрелігійної співпраці».

 

Повертаючись до теми цьогорічної асамблеї Святіший Отець висловив вдячність її учасниками за те, що вони замислилися на змінами, які відбуваються у Північній Африці та на Близькому Сході та за старання оцінити ситуацію та наслідки останніх подій для Церкви та населення цього регіону. «Через вас, – сказав Бенедикт XVI, – Папа прагне виразити свою близькість усім, хто страждає, та всім тим, хто від безнадії намагається втікати, спричиняючись до зростання міграційних потоків». Святіший Отець закликав не припиняти жодних старань, які можуть покласти край насильству та відновити суспільну гармонію та мирне співіснування «в пошані прав окремих громадян та спільнот».


Джерело: Радіо Ватикан