//

Християни Близького Сходу покликані бути миротворцями

«Як же ж не прагнути гаряче миру в Сирії та завершення блокади Гази! Молімося невпинно за те, щоб люди доброї волі мали сміливість бути до кінця витривалими у своїх стараннях на користь того, щоб сказати “ні” ненависті та шанувати законні релігійні, культурні та історичні відмінності», – з таким закликом звернувся латинський Патріарх Єрусалиму під час Служби Божої, яку він очолив 1 січня 2013 року, з нагоди урочистості Пресвятої Богородиці Марії та Всесвітнього дня миру.

 

Йдучи за посланням Папи Бенедикта XVI з нагоди Дня миру, тема якого почерпнута з Євангельких Блаженств та звучить: «Блаженні миротворці», архиєпископ Фуад Туаль вказав на «конкретну програму», запропоновану Святішим Отцем, яка закликає до участі католиків в суспільному, економічному та політичному житті. Папа надає засоби для призадуми, необхідні для подолання кривавих конфліктів та протистоянь, спричинених переважанням егоїстичної ментальності, як також викриває тероризм, міжнародну злочинність, фанатизм та фундаменталізм, який викривлює істинну природу релігії. «Наш Близький Схід, – зазначив латинський Патріарх Єрусалиму, – наша люба Свята Земля, страждають від зростаючого релігійного фундаменталізму, який ставить під загрозу перспективи діалогу та співжиття між релігіями». Відповідь на ці виклики знаходимо в Євангельських Блаженствах, завдяки яким, за словами ієрарха, що знову цитує Бенедикта XVI, «можливо будувати суспільство, що ґрунтуватиметься на свободі, любові та справедливості. Мир між народами, – наголосив архиєпископ, – може зродитися та зростати лише тоді, коли, насамперед, існуватиме в кожній людині, в кожній родині, в кожній релігійній громаді та в кожному народі».

 

Звертаючи свій погляд від Вифлеємських ясел на увесь Близький Схід, патріарх Туаль згадав про нещодавнє рішення Генеральної Асамблеї ООН про прийняття Палестини до грона країн-спостерігачів. Закликаючи молитися за мир у Сирії та секторі Гази, ієрарх наголосив на тому, що «ми, християни Близького Сходу, повинні бути миротворцями, засобами примирення. Тут наше місце. Наша історія вчить нас про важливу, а часто і незамінну роль, яку відіграли християнські громади в міжрелігійному та міжкультурному діалозі». А одним з проявів рішучості на шляху до поєднання латинський Патріарх Єрусалиму назвав постанову місцевих католиків відзначати Великдень 2013 року згідно з юліанським календарем, до якої також приєдналися англіканці та лютерани.

 

Джерело: Радіо Ватикан