//

Християн Єгипту намагались усунути від виборів

Антихристиянське насильство продовжується в Єгипті, за даними місцевих джерел, нещодавні епізоди пов'язані зі спробою ісламських фундаменталістів – салафітів – перешкодити голосуванню релігійних меншин в наступних виборах, повідомляє asianews.

 

19 січня натовп напав на коптську християнську громаду села Keблі-Рахманія, поблизу від міста Наг-Хаммаді, у Верхньому Єгипті. Нападники, скандуючи: «Аллах Акбар» (Аллах великий) палили будинки, бараки, магазини та підприємства. Двоє осіб, чоловік і 16-річний хлопець, важко поранені.

 

Свідки, яких цитує ассирійське Агентство міжнародної інформації AINA, повідомляють, що єгипетські сили безпеки довго не втручалися, навіть команди пожежників прибули тільки через 90 хвилин після нападу, коли більша частина будівель вже були у вогні. Будівлі, що належать до коптської християнської громади, спалили, щоб звільнити місце для будівництва мечеті. До слова, в регіоні вже є 300 мусульманських культових споруд і тільки одна християнська церква, хоча християни становлять 50% від місцевого населення.

 

За словами коптів, хвиля антихристиянського насильства пов'язана з майбутніми парламентськими виборами: ймовірно, що салафіти не хочуть, щоб релігійні меншини взяли участь у голосуванні, яке може вплинути на баланс сил в регіоні.

 

У другому інциденті, який стався 19 січня, салафіти та мусульмани увірвалися до храму на околиці Каїру Бахтірі, та поінформували тамтешніх християн, що місце християнського богослужіння, є незаконним. Екстремісти повідомили, що будівля 1300 квадратних метрів «ідеально підходить для будівництва мечеті та лікарні». Місцевий єпископ мусів призупинити всі обряди в церкві з міркувань безпеки.      

                      

Глава Вищої ради Єгипту фельдмаршал Хусейн Тантауі призначив сьогодні 10 депутатів парламенту, включаючи п`ятьох християн. За законом, 498 депутатів обираються в ході виборів, ще 10 призначаються главою держави.