//

Християн виживають з Ізраїлю

У розмові з журналістом видання Haaretz один з вищих представників Католицької Церкви на Близькому Сході, Кустодій Святої Землі П'єрбаттіста Піццабалла поскаржився на байдужість ізраїльського суспільства і уряду до актів підбурювання і насильства проти християн.

 

Представник Ватикану, який 22 роки займає високу посаду Кустодія (зберігача святих місць), разом з іншими главами християнських громад підписав відкритий лист з приводу недавньої акції «відплати», об'єктом якої вандали обрали монастир в Латруні. «Що відбувається сьогодні з ізраїльським суспільством, що воно дозволяє насильство проти християн?», - запитують автори листа. Кореспондент Haaretz Нір Хасон звернувся з цим питанням до отця Піццабалли - на думку ізраїльського журналіста, Кустодій Святої Землі знає відповідь краще, ніж будь-хто інший.

 

О.Піццабалла уникав різких суджень, але повідомив Хасону, що навіть саме прийняте в Ізраїлі іменування християнського месії «Ешу» є образливим, хоча переважна більшість ізраїльтян не мають про це поняття. У івритській транскрипціі справжнє ім'я звучить як «Ієшуа», а «Ешу» - це абревіатура, складена з перших букв слів «Так зітреться ім'я його». Ті, хто про це знає, але все одно вживає ім'я «Ешу», свідомо ображають мільярди християн, - констатував Піццабала.

 

Єрарх католицької церкви згадав і про давній «народний звичай» обпльовувати і ображати одягнених в ряси християнських священиків. За словами Піццабалли, ще 22 роки тому при вступі на посаду Кустодія він був попереджений про майбутні плювки і отримав пораду не ображатися. За ці 22 роки мало що змінилося, і всі християнські священнослужителі, хто живе в Єрусалимі, хоча б іноді стикалися з подібними нападами, говорить Кустодій.

 

Минулої осені єрусалимський мировий суд навіть виніс екстраординарний вердикт, звільнивши від кримінальної відповідальності священика грецької православної церкви, який у відповідь на плювок вдарив нападника кулаком в обличчя. Суддя мирового суду Дов Полок вирішив, що терпіти ситуацію, коли християн систематично ображають через їх віру, так само неможливо, як якщо б подібним приниженням піддавалися юдеї.

 

Суддя Полок узаконив безсудну розправу на тій підставі, що «правоохоронні органи не можуть викоренити це явище». «Плювальників не затримують і не карають», - констатується в судовому вердикті. Про те ж свідчить і католицький єрарх, але його найбільше тривожить не бездіяльність влади, а байдужість ізраїльського суспільства.

 

У цьому році до насильства проти християн стали вдаватися не тільки радикальні ультра-ортодокси, але й екстремісти з числа «релігійних сіоністів». Підпал воріт Латрунского монастиря і образливі написи на його стінах (такі, як «Ешу - мавпа») не були першим випадком: на початку року об'єктами нападів стали кілька християнських храмів у Єрусалимі.

 

У липні депутат Кнесету Міхаель Бен-Арі перед телекамерами розірвав священну для християн книгу Нового Завіту. Таким чином Бен-Арі висловив протест проти «християнського місіонерства»: депутати отримали книжки від товариства, яке займається розповсюдженням християнської літератури. Глави християнських церков написали обурливий лист політичному керівництву країни, депутату висловили м'який осуд. Інших наслідків демонстрація Бен-Арі не мала.

 

Отець П'єрбаттіста Піццабалла говорить, що християн практично «виживають» зі Святої Землі, і чисельність їх постійно скорочується: у Єрусалимі християни становлять уже менше 1% населення.

 

Відзначимо, що ізраїльське міністерство туризму розглядає християнських паломників як бажаних гостей і важливе джерело доходів для туристичної галузі. Однак, їздячи по Святій Землі, паломники деколи стикаються з вельми образливим ставленням до своєї віри - наприклад, з символічним знищенням хрестів на дорожніх покажчиках. Вже більше року всі покажчики на католицький паломницький центр на Кинереті стоять «відретушовані» (див. фото) - і ні міністерство туризму, ні будь-які інші органи не вважали за потрібне усунути наслідки вандалізму.

 

За матеріалами: israelinfo.ru