//

Християн в Північній Африці скоро не буде

Одна з найдавніших християнських спільнот світу — копти в Нижньому Єгипті — в останні дні опинилася під подвійним ударом. Спочатку на її храми і вірних обрушилися погроми з боку мусульманських фанатиків, а потім до відкритих нападів на християн підключилася і єгипетська армія.

 

Минулого тижня центр Каїру бачив вже не мітингуючих революціонерів, в чиїх рядах стояли як християни, так і мусульмани. У місті йшли справжні бої, з десятками вбитих і сотнями поранених, — озброєні мусульмани атакували християн, що мітингували проти погромів, через кілька днів до нападів на християн разом з фанатиками відкрито приступили армійські частини. Але світ, що пильно стежив через телекамери і соціальні мережі за подіями на площі Тахрір всього місяць-півтора тому, сьогодні до цих зіткнень залишився байдужий. Лише окремі повідомлення промайнули в стрічці новин ЗМІ, і то — більше близькосхідних.

 

За результатами останнього референдуму єгиптяни висловилися за прийняття поправок до Конституції. Серед меншості, що проголосувала «проти», — єгипетські копти.

 

Копти вимагають, перш за все, відміни 2 ст. Конституції, яка встановлює шаріат як основу правової системи держави: «Іслам є державною релігією, арабська мова — офіційна державна мова, принципи ісламського шаріату - головне джерело права».

 

Разом з коптами деякі ліберальні і ліві партії проголосували проти змін і зажадали розробки нової Конституції.

 

За офіційними даними, 77.2% схвалили зміну основного закону країни, 22.8% висловилися «проти».

 

Ще на початку 2000-х років ситуація для християнської меншості в Єгипті здавалася сприятливою. З 2002 року свято Різдва Христового, яке наголошується в Єгипті 7 січня, було проголошене в країні загальнонаціональним святом і вихідним днем. 1 січня 2006 року копт Магді Айуб Іскандер був призначений губернатором провінції Кена в Середньому Єгипті. До парламенту Єгипту з 444 депутатськими місцями, куди по виборах в 2005 році пройшов всього один копт, президент Хосні Мубарак своїм вольовим рішенням ввів ще п'ять представників християн.

 

Джерело: www.regions.ru / www.bogoslov.ru