//

Харріса - ліванський санктуарій, який відвідає третій Папа

Центром ліванського католицтва є містечко Харріса, яке знаходиться на висоті 650 м. над рівнем моря, віддалене на 25 км. від Бейрута і є  святинею Богоматері Ліванської. Щорічно центр відвідують тисячі прочан. Вершину цього санктуарію прикрашає величезна скульптура Пресвятої Діви Марії. На схилах  навколо нього розташовані численні монастирі, резиденції маронітського, мельхітського, вірменського та сиро-католицького Патріархатів, а також Апостольська нунціатура. У ній зупинитися під час під час своєї вересневої подорожі до Лівану Бенедикт XVI.

 

Цікаво, що це буде вже третій візит наступника св. Петра в Харрісу. Ще в 1954 р., з нагоди 50-річчя побудови санктуарію, сюди, в якості представника Пія XII, приїжджав кардинал Анджело Ронкалі, майбутній папа Іван XXIII. Він передав ліванським віруючим послання Пія XII,  в якому закликав сприяти  миру в регіоні. Кардинал Ронкалі нагадав про обіцянки Лівану,  що були дані Ватикану, які стосувалися забезпечення свободи віросповідання, церковної діяльності, захисту християнської сім'ї, можливості освіти та виховання молоді відповідно до вчення Церкви.

 

У 1997 р., під час свого апостольського візиту в Ліван, санктуарій у Харрісі відвідав папа Іван Павло II. Тут Понтифік зустрічався з ліванської молоддю і говорив їй про необхідність автентичного християнського свідчення для сприяння миру в регіоні.

 

Нарешті, 14 вересня 2012 тема миру буде звучати в Харрісі знову. Сюди, відразу після прибуття до Лівану,  прибуде Бенедикт XVI. Планується, що в цьому санктуарії Святіший Отець підпише Апостольське звернення для Близького Сходу - підсумковий документ Синоду Єпископів для цього регіону, який проходив у Ватикані в 2010 р.

 

За матеріалами radiovaticana.org