//

Католицьким монахиням в Боснії відмовляються продавати навіть хліб

Під час візиту до міжнародної штаб-квартири католицької організації «Допомога Церкві в потребі» в Кенігштайні боснійська провінційна настоятелька Сестер Францисканок Христа Царя, Іванка Miхалевіч, поскаржилась на те, що в Боснії та Герцеговині все частішими стають публічні словесні образи сестер.


Як розповіла настоятелька францисканок для агенції Aid to the Church in Need, повсякденне життя стає важчим в цілому, особливо тому, що все більше мусульманських екстремістів мігрують туди із Саудівської Аравії і відкривають там свій бізнес. Монахині часто не мають іншого вибору, окрім як купувати в них, але при цьому їх також дискримінують і принижують.


Недавній випадок стався, коли одна із сестер хотіла купити хліб. "Незважаючи на те, що хліб був у продажі, власник стверджував, що в нього немає хліба," – розповідає сестра Іванка. – "Він просто не хотів продавати його католицькій монахині".


Через побоювання насильства тепер монахині виходять за межі монастиря лише по двоє.
Сестра Іванка наголосила, що корінні боснійські мусульмани є "мирним" і їм часто соромно за поведінку своїх екстремістських одновірців, які прибувають до їх країни.


Францисканські Сестри Христа Царя в Сараєво є особливо прихильно ставляться до мирного співіснування всіх релігій. Вони розпочали трирічну програму під назвою: "Я подаю вам свою руку для мирного співіснування". У цій ініціативі католики, мусульмани і сербські православні християни спільно працюють з метою заклику до терпимості, ненасильства та взаємної поваги.


Цього року, пояснила настоятелька фрацисканок, спільні зусилля для боротьби зі словесними образами є першочерговими.


Боснійська провінція Францисканських Сестер Христа Царя поєднує 260 монахинь,  15 з них живуть у Сараєво.