//

Католицькі священики закликають до молитви за мир у ДР Конго

Район Північного Ківу, ДР Конго, перебуває на межі нової громадянської війни і величезної гуманітарної катастрофи.

 

Ситуація в цьому постраждалому від конфліктів закутку Демократичної Республіки Конго погіршується майже кожного дня. Міжнародний Червоний Хрест повідомив про збільшення кількості біженців, що позбавлені будь-яких засобів для існування. ЗМІ повідомляють про вбитих осіб під час бойових дій між урядовими військами і повстанцями.

 

Священики-паллотини, які працюють у столиці регіону Гома, закликають до молитви за мир у Конго. Вони повідомляють про погіршення ситуації. «Місіонерки тимчасово покинули Рубаре, де вони провадять медичний центр. У Нтамугензі, де є лікарня, яку провадять польські монахині, ситуація трагічна. Там є кілька тисяч біженців, тому бракує продуктів харчування, питної води. Усе це загрожує гуманітарною катастрофою», – йдеться у зверненні о. Ромуальда Узабумвани, голови паллатинів у Руанді та Конго.

 

Нещодавно єпископи Конго закликали уряд захистити територіальну цілісність країни і не прагнути її балканізації. У підживленні конфлікту в Північному Ківу підозрюють Руанду, яка хоче контролювати території, що багаті мінеральними ресурсами. Тому часто кажуть, що багатство Ківу є також його прокляттям.

 

Варто нагадати, що 2003 року в Конго закінчився найкривавіший конфлікт після Другої світової війни. У ньому загинуло близько 3,5 млн. осіб.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie