//

Католицька Церква в Святій Землі хоче перенести дату Пасхи

Католицька Церква в Святій Землі планує в майбутньому святкувати Пасху згідно з юліанським календарем. Причина у великій кількості змішаних сімей, заявив францисканський кустод Святої Землі Пьєрбаціста Піццабалла. Східні церкви визначають дату святкування Великодня за старим юліанським календарем, застосовуючи інший спосіб розрахунку. На думку священика Піццабалла, в екуменічному діалозі дата Пасхи є однієї з основних перешкод.

 

Представник Церкви заявив, що "альтернативна" дата Пасхи для католицької громади, ймовірно, буде введена в наступному році, коли православні святкуватимуть Великдень 5 травня; Церкви західної традиції відзначатимуть Пасху в 2013 р. на п'ять тижнів раніше, 31 березня.

 

Священик  Піццабалла пояснює перенесення дати пастирськими причинами. "Більшість християнських сімей у Святій Землі є конфесійно змішаними", сказав священик. З запропонованої схеми будуть виключені Єрусалимська базиліка Гробу Господнього і базиліка Різдва у Вифлеємі. Там з 1852 діє "Status quo", який чітко визначає використання цих святих місць різними конфесіями, чого не можливо змінити.

 

За матеріалами radiovaticana.org