//

Католицька Церква в Непалі зростає

Католицька Церква в Непалі набула неабиякого розвитку. Влада цінує її за діяльність у сфері освіти та благодійності. Також триває будівництво й інших католицьких церков. Нещодавно перший католицький єпископ у Непалі, Ентоні Шарма, ТІ, освятив нову каплицю на сході країни, а в північно-східній частині Непалу він також керував будівництвом ще однієї каплиці, призначеної для громади, що складається з 80 віруючих, які раніше сповідували анімізм.

 

- Як склалося так, що ви стали главою католицької громади в Непалі?

 

Єпископ Ентоні Шарма: Католицька Церква офіційно зареєстрована в Непалі з 1984 року, проте навіть тоді, коли ще не було офіційної реєстрації, я займався освітою і соціальною сферою. 1984 року Іван Павло ІІ призначив мене главою непальських католиків, а за два роки до цього, вже нині покійний король Непалу вирушив до Риму. Він шукав підтримки в тому, щоб Непал був визнаний мирною зоною. Непал є розташований між Північним Китаєм та автономним Тибетом, що лежать на півдні, а на заході та сході - Індією. Це маленька країна між двома гігантами, один з яких кожного дня може його проковтнути. Для збереження самобутності своєї країни, король хотів, щоб Непал став мирною зоною. Він вважав, що підтвердження такого статусу Папою і Ватиканом сприяє його визнанню й іншими країнами. Папа був дуже радий, що може визнати Непал мирною зоною світу, але розумів, що Католицька Церква не існує в Непалі офіційно. Тому він створив організацію, яка отримала статус „missio sui iuris”. Саме це й надало Церкві офіційного статус у Непалі 1983 року.

 

- Як соціально та цивілізіційно змінився Непал за ці роки?

 

Єпископ Ентоні Шарма: Коли мене призначили, країною керував король. Це було індуїстське королівство. Проголошення християнства чи будь-якої іншій релігії було заборонене і каралося позбавленням волі. Жителя Непалу могли засудити до шести років позбавлення волі, а іноземців за таку діяльність депортували з країни. Нам навіть не дозволяли мати принаймні один екземпляр Біблії. Ця ситуація тривала до 1990 року. Рік по тому з’явилася нова конституція, положення якої визнали право на релігійну свободу кожної людини. У Непалі тепер можна самому обирати релігію.

 

- Чи зростає католицька спільнота?

 

Єпископ Ентоні Шарма: До 1990 року в Непалі було три тисячі християн. Після прийняття нової конституції їх стає набагато більше. Сьогодні їх є близько 2 млн. У Непалі діє 2, 5 тисячі християнських громад. Останніми роками кількість католиків у Непалі зросла до 7 730 віруючих. Окрім євангелізації важливим елементом місії церкви, що в Гімалаях, є й участь в соціальному житті. Католицька Церква ще спочатку займалася освітою. Коли я був призначений, 1984 року діяло чотири католицькі школи - три в долині Катманду і одна за її межами. Спочатку нам дозволили працювати тільки в долині Катманду. Пізніше, за сприяння королеви, яка раніше була ученицею релігійної школи і домагалася створення школи для дівчат також в Покхарі – великому місті Непалу, ми змогли розширити свої освітню діяльність. Сьогодні Церква провадить 31 школу. У Непалі перебуває близько 65 священиків із 6 орденів, а також 166 монахинь, що належать до 18 згромаджень. Церква також бере участь у заходах допомоги та розвитку, які проводяться у співпраці з організацією «Карітас» у Непалі. Така діяльність сприяє дуже доброму сприйняттю Католицької Церкви. Розвиток католицької спільноти в Непалі не зупинили навіть напади на церкви та каплиці, які скоювали індуїстські фундаменталісти.

 

Е. Дзіук, Катманду

 

За матеріалами Radio Watykańskie