//

Католицька меншість Румунії – лідер благодійності

Католики становлять лише 7% громадян Румунії, але їх благодійність є найпотужнішою в країні. Карітас  – найбільша харитативна установа Румунії.

 

Власне позитивний досвід праці з Католицькою Церквою схилив владу Румунії до пропозиції партнерства між Церквою і державою в сфері суспільної діяльності. Співпраця передбачає покриття державою 80% бюджетних витрат церковних благодійних установ.

 

Для правлячої Демократично-Ліберальної Партії партнерство з релігійними організаціями є способом подолання наслідків кризи. В першу чергу партія допінгує акції Православної Церкви, до  якої належать 85% жителів країни.  Але, хоча ця релігійна установа розвинула власну благодійну діяльність, наразі в Румунії вона знаходиться далеко позаду Католицьких ініціатив.

 

Католицька меншість має щоразу більші проблеми з утриманням кількох десятків сиротинців, домів опіки та хоспісів. Тому ініціатори партнерства пропонують покривати частину витрат з держбюджету.

 

Останніми днями ініціатива такого партнерства зіткнулась з опором мирянських організацій, які противляться співпраці Церкви і держави. Відповідні закони вже були прийняті парламентом, бракує лише підпису президента. 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie