//

Католики В’єтнаму хочуть докластись до покращення ситуації в країні

Комісія «Справедливість і мир» при єпископаті В’єтнаму провела критичний аналіз ситуації в цій країні, яка щоразу погіршується. Результати аналізу було розміщено у звіті, опублікованому на інтернет-сторінці єпископату. Аналіз було проведено у відповідь на заклик пастирського листа в’єтнамських єпископів на Рік Віри. У ньому представники комісії поглиблюють критику, яку висловили у своєму першому звіті ще в травні. Погіршення ситуації у всіх сферах підтверджують також оглядачі у В’єтнамі і закордоном, і навіть прем’єр-міністр країни говорив про це у своєму виступі 22 жовтня.


В’єтнамська комісія «Справедливість і мир» згадує про несправедливі вироки, присуджені 20 вересня у м. Вінь двом молодим католикам і протестантові. Маніпулюючи виміром справедливості, до залу суду не допустили навіть найближчих родичів обвинувачених.


Комісія пише також про застосування насильства з використанням «людей вулиці», засуджує поширену корупцію привілейованих груп, вказує на загрозу суверенітету держави через таємне порозуміння з Китаєм, що зробить В’єтнам політично і економічно залежним, звертає увагу на приниження людської гідності, обмеження свободи слова шляхом суворої цензури в пресі, на радіо і телебаченні, знищення інтернет-сторінок та переслідування блогерів.


В’єтнамська конституція і законодавство визнають релігійну свободу, але в численних регіонах країни її не дотримуються, – зазначається у звіті місцевої комісії «Справедливість і мир». Наголошується також, що католики не можуть залишатися байдужими до ситуації у своїй країні. Вони повинні прагнути змінити її, опираючись на суспільне навчання Церкви.


За матеріалами pl.radiovaticana.va