//

Катедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина) відсвяткував 50-річчя з дня освячення наріжного каменя

"Сьогоднішнім днем, коли відзначаємо 50-річчя з дня освячення наріжного каменя нашого катедрального храму, проголошуємо і розпочинаємо ювілейний рік нашої єпархії! Рік, який є роком не лише круглих дат і гучних святкувань, але роком особливої Божої Благодаті, коли Господь силою і діянням Святого Духа особливо підкреслює і нагадує нам про свою діяльну присутність між нами і обновляє свою благодать: наново подає силу, здатність, наснагу для оновлення нашого справді християнського життя", - такі слова ми могли почути з уст Преосвященного Владики Святослава (Шевчука), Апостольського адміністратора єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Аргентині, 6 березня 2011 року під час урочистих святкувань з нагоди освячення наріжного каменя Катедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина).

 

Цього дня у катедрі було відслужено Архиєрейську Божественну Літургію, котру очолив Кир Святослав (Шевчук) у співслужінні з єпископом-емеритом Кир Михаїлом (Микицеєм). Владикам співслужили: настоятель катедри о. Луїз Глинка, о. Карлос Балінья, о. Дієго Фламіні, студит та священики латинського обряду. По завершенні Літургії всіх було запрошено на академічну частину свята. А саме, в парафіяльному салоні відбулася конференція, на якій зі своїми доповідями виступили: Владика Святослав та п. Андрій Василик.

 

Кир Святослав у своєму слові коротко пригадав усім присутнім, як саме відбувалося посвячення наріжного каменя для будівництва найважливішого храму Аргентини для українців греко-католиків. Інтерпретуючи молитви, які промовляються на освячення наріжного каменя, що є одною із трьох частин Чину оснування храму, архиєрей допоміг краще зрозуміти богословський та літургійний зміст цього священнодійства. Підсумовуючи, доповідач зазначив, що "закладаючи новий храм, християнська спільнота не лише будує якусь матеріальну кам’яну чи дерев’яну споруду. Цим актом закладається будівництво невидимої Церкви як містичного Тіла Христового. Те місце і цей храм у своїй основі має не лише матеріальний фундамент, який повинен витримати на собі тягар усієї споруди протягом сторіч. Цей храм збудований на самому Христі, уприсутненому тут освяченим наріжним каменем".

 

Відтак, до слова було запрошено п. Андрія Василика, сина д-ра Михайла Василика, котрий через причину хвороби не міг бути присутнім на святкуваннях та особисто представити власну доповідь. Пан Андрій аналізуючи історію життя та діяльності українських громад на території Аргентини, розповів присутнім про заснування української греко-католицької єпархії в Аргентині, прибуття перших священиків та першого українського єпископа, про творення і зростання духовних спільнот, організацій, наукових інституцій.

 

Слід теж додати, що цього року єпархія Покрова Пресвятої Богородиці в Аргентині святкує не лише ювілей початку будівництва катедри, але й 50-річчя приїзду до Аргентини першого українського єпископа.

 

Довідка:

Наріжний камінь під будівництво майбутнього Катедрального собору “Різдва Господа Нашого Ісуса Христа” освятив о. Йосиф Галабарда, ЧСВВ, 4 березня 1961 року. Цього ж року, 14 серпня, Святіший Отець Іван ХХІІІ призначив о. Андрія Сапеляка першим єпископом для Української Греко-Католицької Церкви в Аргентині. Нововисвячений Владика Андрій прибув до Аргентини 5 грудня 1961 року. Владика Андрій приступив до розбудови катедри, змінив назву “Різдва Господа Нашого Ісуса Христа” на “Покров Пресвятої Богородиці”, відтак почав шукати серед аргентинського клеру священиків українського походження. Першим був о. Василь Король з провінції Місіонес. 9 лютого 1968 року Святіший Отець Павло VІ буллою “Ucrainorum Fidelium” створив Екзархат Української Греко-Католицької Церкви в Аргентині, а Владику Андрія номінував її Екзархом. 7 вересня 1968 року Патріарх Йосиф Сліпий освятив Катедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі. 24 квітня 1978 року Святіший Отець Павло VI своєю буллою “Cum preterito” підніс Екзархат Української Греко-Католицької Церкви в Аргентині до рівня Єпархії, а Владику Андрія призначив її першим єпархом. Булла була урочисто оголошена 1 жовтня 1978 року в Катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці.

 

Прес-служба єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Аргентині

 

Джерело: www.ugcc.org.ua