//

Карітас України надав допомогу майже 1000 безпритульних і малозабезпечених людей, які стали жертвами холодної зими

Внаслідок низьких температур, морозів  і снігопадів у багатьох містах України на початку зими 2012-2013 виникли проблеми з обігрівом, водо – і електропостачанням,  доступом до віддалених населених пунктів. Велика кількість снігу, яка випала цьогоріч, перевищила позначку за останніх 130 років, а у Києві була найбільшою за всю історію метеоспостереження; температура сягала до -15С ─ -20С. 


Насамперед це спричинило велику шкоду  малозабезпеченим, людям похилого віку, хворим, безпритульним, узалежненим особам, ураженим бідністю дітям і молоді. Кілька сотень людей загинули від переохолодження на вулицях українських міст. Чималої шкоди завдано інфраструктурі міст і малим господарствам. 


Завдяки благодійникам з Карітасу Німеччини (http://www.caritas-germany.org/) і Карітасу Відня (http://www.caritas-wien.at/) український Карітас заснував мережу пунктів обігріву і благодійних їдалень для людей, що потерпають від холодної зими. Ці ініціатива  спрямована на забезпечення представників уразливих категорій населення гарячими обідами, медикаментами, теплим одягом і взуттям. Працівники регіональних організацій Карітасу попередили таким чином велику кількість випадків переохолодження, надавали першу медичну допомогу постраждалим, також психологічну підтримку.


11 пунктів обігріву і харчування від Карітасу України працювали на базі регіональних організацій в різних областях України ─ Київській, Донецькій, Хмельницькій, Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській. Пункти обігріву були і стаціонарні, і мобільні.  Допомога  надавалася 700-900 людям щодня.


Всі регіональні організації Карітасу України мають багатий досвід функціонування медико-соціальних проектів, і це було вельми важливе в ініціативі надання допомоги жертвам холодної зими.  Для обстежень і надання медичної допомоги потребуючим особам задіювались працівники проекту «Домашня опіка». У деяких соціальних центрах потребуючі люди мали додатково змогу прийняти душ, випрати брудний одяг, підстригтись. У кожному випадку мали місце соціальне і психологічне консультування. Більшість організацій Карітасу стикнулись із десятками хвилюючих випадків, коли вчасне виявлення і доставлення до лікарні потерпаючих від холоду людей, хірургічне втручання врятували життя людям.


Деяким організаціям Карітасу вдалось залучити кошти місцевих жертводавців, тернопільському Карітасу, до прикладу, навіть продукти власного підсобного господарства. У Дрогобичі (Львівщина) Карітас допомагав потерпаючим від холодів завдяки співпраці зі спільнотою взаємодопомоги "Наша Хата", що діє задля і силами безпритульних людей. Це прекрасний приклад консолідації сил і Карітасу з місцевими громадами, і коли підопічні самі стають благодійниками.


Нагадаємо, що минулого року завдяки допомозі благодійників із Німеччини та Відня організації Карітасу в Україні забезпечували 12 пунктів обігріву і харчування для майже 1,5 тис. потребуючих осіб. Карітас України висловлює щиру і подяку донорам, волонтерам, партнерам за їх небайдужість до чужого горя, милосердя, турботу й увагу до нужденних.

 

вул. Озаркевича, 4, м. Львів, Україна, 79016, тел.\факс: +38 (032) 227 47 70, 227 47 74,
e-mail: caritas@caritas-ua.org, www.caritas-ua.org

повідомила Надія Чорна